Ένα ημερολόγιο διατροφής αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο που μας μπορεί να βοηθήσει να πετύχουμε στόχους μας με το να μας βοηθήσει στην αναγνώριση και την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών μας, ακόμη μπορεί να μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε δυσανεξίες, αλλεργίες και να βελτιώσουμε την συμπτωματολογία χρόνιων ασθενειών.

Όταν καταγράφουμε την καθημερινές μας προσλήψεις μπορεί αυτό να οδηγήσει στο να συνειδητοποιήσουμε τυχόν λάθη μας ή κακές συνήθειες. 
Αναλύοντας το ημερολόγιο αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε την ώρα που έχουμε τάση για υπερφαγεία και τελικός ποιές είναι οι ποσότητες που τελικός προσλαμβάνουμε τρόφιμα απο κάθε γεύμα που τρώμε. 

Ακόμη απο το ημερολόγιο μπορούμε να αναγνωρίσουμε και να συμπεράνουμε τυχόν αλληλεπιδράσεις των προσλαμβανόμενων τροφίμων με συμπτώματα που προκύπτουν. π.χ. η πρόσληψη υδατάνθρακες κυρίως απο φρούτα είτε απο ανθρακούχα αναψυκτικά δηλαδή φρουκτώζης εάν προκληφθούν υπερβολικά αέρια τότε αυτό μπορεί και να οφείλεται στην πρόσληψη αυτή και την μη επεξεργασία αυτών στο λεπτό έντερο με αποτελέσμα την μεταφορά αυτών στο παχύ έντερο όπου μπορεί αν υπάρχουν μικρόβια που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί και να έχουμε πρόκληση υπερβολικών αερίων και τυμπανισμού.

Ακόμα κι αν πιστεύουμε ότι τρώμε υγιεινά, συχνά μέσω ενός ημερολογίου διατροφής μπορούμε αναγνωρίσουμε και να κατανοήσουμε ποιες είναι τελικά οι καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες.

Ακόμα και το πιο πικρό φρούτο Ακόμα κι αν πιστεύουμε ότι τρώμε υγιεινά, συχνά μέσω ενός ημερολογίου διατροφής μπορούμε αναγνωρίσουμε και να κατανοήσουμε ποιες είναι τελικά οι καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες.έχει ζάχαρη μέσα του.

Τα δέντρα που αργούν να μεγαλώσουν αποδΈνα ημερολόγιο διατροφής αποτελεί τη βάση για μπορέσουμε να απαλαχθούμε απο τις κακιές μας διατροφικές συνήθειες.ίδουν τους καλύτερους καρπούς.

Μας βοηθάει να αναγνωρίσουμε ποιές αλλαγές πρέπει να γίνουν για να αλλάξουμε κάποιες απο τις κακές μας συνήθειες. Είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο για να καθορίσουμε ποιες προσαρμογές είναι απαραίτητες να γίνουν είναι το ημερόλογιο διατροφής μας, είναι βασική προυπόθεση για να επιτύχουμε αλλαγές!!!

Τι πρέπει να κάνουμε ???

Στο ημερολόγιο διατροφής καταγράφουμε την ποσότητα τροφής και υγρών που καταναλώνουμε, καθώς και το πώς αισθανόμαστε μετά από αυτά που φάγαμε. Είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς και να συμπληρώνουμε το ημερολόγιο άμεσα μετά την κατανάλωση, καθώς μπορεί να ξεχάσουμε συγκεκριμένες λεπτομέρειες που μπορεί και να επηρεάσουν την ακρίβεια των στοιχείων μας.

Διαχωρίζουμε τις μέρες σε εργάσιμες και διακοπές, καθώς οι διατροφικές μας συνήθειες διαφέρουν ανάλογα με την καθημερινή μας δραστηριότητα. 

Καταγράφουμε τα γεύματα, τα ενδιάμεσα σνακ, καθώς και τα ροφήματα που καταναλώνουμε, όπως καφές ή μπύρα. 

Η ώρα. Ο χρόνος παίζει σημαντικό ρόλο στην καταγραφή, καθώς μπορούμε να ανιχνεύσουμε πιθανά συμπτώματα που προκαλούνται από συγκεκριμένες τροφές και να παρακολουθούμε την κατανάλωση σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η τοποθεσία, το είδος και ο τρόπος κατανάλωσης είναι επίσης σημαντικά στοιχεία που πρέπει να συμπληρώνουμε επειδή π.χ. εάν τρώμε στο πόδι, μπροστά στην τηλεόραση, με φίλους είτε και τρώμε χωρίς να πεινάμε αυτά επιρεάζουν τις ποσότητες που προσλαμβάνουμε. Η καταγραφή αυτών μας βοηθάει να αναγνωρίσουμε και να αλλάξουμε κάποιες κακές διατροφικές συνήθειες.

Τί και πόσο έφαγες; Σε αυτό το σημείο πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα, επειδή η λεπτομέρεια θα μπορέσει να εξηγήσει και να αναγνωρίσει τυχών κάποιων αλλεργιών είτε κάποιας δυσανεξία κ.α. Για αυτό θα ήταν σημαντικό να περιγράφετε  π.χ. ότι το σάντουιτς που έφαγα περιείχε 1 φέτα τυρί γκούντα, 1 φέτα γαλοπούλα 1 φέτα ντομάτα, 1 κουταλάκι του γλυκού μαγιονέζα και 1 κουταλάκι του γλυκού πάστα ελιάς. 

Τι και πόσο ήπιες; Όλα τα ροφήματα και οι ποσότητες τους καταγράφονται ακόμη και το νερό.

Συμπτώματα. Πώς αισθανόμαστε μετά από την πρόσληψη του γεύματος εμφανίστηκαν συμπτώματα όπως πρηξίματα, καούρες, διάρροιες, δυσκοιλιότητα, ευχαρίστηση κ.α.

Παρατηρήσεις: Εδώ γράφουμε πώς αισθανόμαστε εάν νιώθουμε κορεσμό, εάν πεινάμε ακόμα είτε εάν νιώθουμε τύψεις επειδή υπερβάλαμε. 

Η ανάλυση του διατροφικού ημερολογίου μας

Χρησιμοποιούμε μαρκαδόρους με διαφορετικά χρώματα και σημειώνουμε με πράσινο τα λαχανικά, τα όσπρια, τα φρούτα, τα προϊόντα ολικής άλεσης, ψάρια, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς Ενώ με ρόζ χρώμα σημειώνουμε τα  γλυκά, σνάκ, παγωτά, κόκκινο κρέας, επεξεργασμένα τρόφιμα. Με πορτοκαλί σημειώνουμε τα τρόφιμα όπως τα λευκό κρέας, δημητριακά.

Εξετάζοντας το ημερολόγιο μας μετά από μερικές εβδομάδες η χρωματισμός στην καταγραφή των διαφορετικών κατηγοριών τροφών, μπορούμε να μας οδηγήσει στην καλύτερη αναγνώρισει μοτίβων στις διατροφικές μας συνήθειες.

Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να θέσουμε στόχους και να αλλάξουμε συνήθειες με βάση τα ευρήματά μας.

Κατόπιν, εστιάζουμε σε έναν στόχο κάθε φορά και προσπαθούμε να τον επιτύχουμε, αλλάζοντας μία συνήθεια κάθε φορά.

Με την προσέγγιση αυτή, είναι πιο πιθανό να πετύχουμε τους στόχους μας και να διατηρήσουμε μια υγιή διατροφή.

Συνοψίζοντας, ένα ημερολόγιο διατροφής μας βοηθά να τρώμε με μεγαλύτερη επίγνωση, να βελτιώσουμε την υγεία μας και να επιτύχουμε τους στόχους μας.

Είναι ένα απλό αλλά αποτελεσματικό εργαλείο προσβάσιμο σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ποτέ δεν είναι αργά ή νωρίς για να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε ένα ημερολόγιο διατροφής!

Author

Γράψτε ένα σχόλιο