Η επιρροή του οικογενειακού περιβάλλοντος
Η επιρροή του οικογενειακού περιβάλλοντος
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά(για ηλικίες 4-6) τρώνε αυτά που τους δίνουμε [23], οπότε θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τις οικογενειακές συνήθειες και συμπεριφορές .Οι συνήθειες των γονέων παίζουν σημαντικό ρόλο στην διατροφική πρόσληψη και στο βάρος των παιδιών. [16] Την μεγαλύτερη επιρροή όμως την έχουν οι μητέρες, οι οποίες είναι αυτές που ανησυχούν περισσότερο για την διατροφή των παιδιών τους. [19]
Η ενεργή συμμετοχή των γονέων στην προσπάθεια των παιδιών στην μείωση ή στην μη περαιτέρω αύξηση του βάρους έχει καλύτερα αποτελέσματα, όταν η προσπάθεια αυτή γίνεται μία οικογενειακή υπόθεση [1]. Η υιοθέτηση της ισορροπημένης διατροφής και η συμμετοχή στην φυσική άσκηση όλης της οικογένειας αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας του παιδιού ή του εφήβου.
Παράλληλα δεν θα πρέπει να απαγορεύονται τρόφιμα, επειδή γενικά η απαγόρευση αυξάνει την επιθυμία προς το απαγορευμένο και οπότε δημιουργεί όχι μόνο αύξηση πρόσληψης της συγκεκριμένης τροφής αλλά και μία αύξηση στην ποσότητα αυτής. [17] Μην απαγορεύετε τελείως τα γλυκά ή τα γεύματα από φαστ φουντ απλά περιορίστε την συχνότητα αυτών.
Τέλος μη πιέζεται τα παιδιά να φάνε κάποια τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά, θα πετύχετε το αντίθετο. [20] Ενώ αν δεν τα πιέσετε και απλός τους τα προσφέρετε η αντίδραση των παιδιών θα είναι μικρότερη. Δεν χρειάζεται να απογοητεύεστε όταν δεν θέλει να δοκιμάσει κάτι καινούργιο, χρειάζεται χρόνο, απλά αν μπορείτε κάντε και άλλες προσπάθειες. Να συμπεριλάβετε και το παιδί σας στην διαδικασία προετοιμασίας του γεύματος, αυτό θα μειώσει την αντίσταση του να δοκιμάσει κάτι καινούργιο. Το σημαντικότερο όμως είναι να μην αντιδράτε σε παράπονα του παιδιού σας για κάτι καινούργιο που δεν θέλει να δοκιμάσει φάτε το εσείς και αφήστε να σκεφτεί το παιδί. Αφού οι γονείς λειτουργούν ως πρότυπο γι’ αυτά, και θα κάποια στιγμή θα φάει ότι βλέπει να τρώνε και αυτοί.
Κλείνοντας πρέπει να προτρέπουμε τα παιδιά και τους εφήβους να τρώνε πρωινό, επειδή αυτό επιδρά θετικά στην υγεία και στις γνωστικές ικανότητες αυτών. [21] Είναι ποιο εύκολο για το παιδί να κάνει συνήθεια δικιά του όταν βλέπει στην καθημερινότητα του τους γονείς του να τρώνε πρωινό. [22]