Δοκιμάστε το
Αν και κάποια από τα αποτελέσματα συχνά δεν έχουν επιστημονικά αποδειχθεί, οι λάτρεις της θεραπείας λεμόνι-σκόρδου αναφέρουν πολυάριθμα θετικά αποτελέσματα. Έχουν αναφερθεί πολλές θετικές επιδράσεις, μάλλον εξαρτάται από άτομο σε άτομο. Πιο κάτω θα παρουσιάσουμε κάποιες θετικές επιδράσεις που παρατηρήθηκαν και μελετήθηκαν σε επιστημονικές έρευνες.
- Περίληψη κειμένου (Διαβάστε όλο το κείμενο για λεπτομερέστερη παρουσίαση των ευεργετικών ιδιοτήτων και για την λεπτομερή περιγραφή της συνταγής):
- Η κλασσική συνταγή περιλαμβάνει σκόρδο και λεμόνι η Plus + περιέχει και κάποια υπερτροφές Superfoods τζίντζερ, κουρκουμά και πιπέρι
- Υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που αναφέρουν κάποια θετικά αλλά χρειάζεται περαιτέρο έρευνα
- Το σκόρδο έχει χρησιμοποιηθεί από αρχαίους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων
- Σήμερα, πολλές επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η πρόσληψη λεμονιού-σκόρδου έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία
- Το λεμόνι περιέχει βιταμίνη C και άλλα μικροθρεπτικά στοιχεία που έχουν πολλές θεραπευτικές ιδιότητες
- Το σκόρδο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων
- Υπάρχουν ερευνητικές μελέτες που έχουν εξετάσει το συνδυασμό λεμονιού-σκόρδου και έχουν βρει θετικά αποτελέσματα στην καρκινογένεση και τη λιπαιδαιμία
- Η κλασική συνταγή περιλαμβάνει 5 βιολογικά λεμόνια, 30 σκελίδες σκόρδο και 1 λίτρο νερό
- Μπορείτε να προσθέσετε Superfoods στην κλασσική συνταγή για να την κάνετε ακόμη πιο ισχυρή
Η καλλιέργεια του σκόρδου χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν, υπάρχουν μαρτυρίες για την χρήση του από αρχαίους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο. Την σημασία και τα οφέλη του σκόρδου την είχαν ανακαλύψει πολλοί πολιτισμοί και το είχαν εντάξει στις θεραπευτικές τους πρακτικές.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι το σκόρδο βοηθούσε στην αντιμετώπιση καρδιακών παθήσεων, λοιμώξεων και καρκίνου (R. Richard, 2001).
Στην αρχαία Ελλάδα το χρησιμοποιούσαν πριν από τους Ολυμπιακούς αγώνες, οι στρατιώτες και ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσαν σε πνευμονικές παθήσεις, ως καθαρτικό και σε όγκους της κοιλιάς και μήτρας (R. Richard, 2001).
Στην Ινδία, από σανσκριτικά κείμενα, χρησιμοποιούσαν το σκόρδο για αρθρίτιδα, παράσιτα, λέπρα και καρδιακές παθήσεις (R. Richard, 2001).
Βλέπουμε ότι και στην αρχαιότητα έχει εκτιμηθεί και είχε αναγνωριστεί η χρησιμότητα του στην αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων.
Σήμερα βλέπουμε ότι πολλές επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η πρόσληψη λεμονιού-σκόρδου έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία.

Ποια είναι η δράση του λεμονιού στο συνδυασμό λεμονιού-σκόρδου;
Κάποιοι από εμάς μπορεί να έχουμε χρησιμοποιήσει το χυμό λεμονιού (κιτρικού οξέους) για την απομάκρυνση αλάτων.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του λεμονιού είναι εντυπωσιακές, ας ξεκινήσουμε από την περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C και που βοήθησε στην αντιμετώπιση του σκορβούτου κ.α. (Cassidy, 2005). Εκτός από την περιεκτικότητα σε βιταμίνης C τα λεμόνια (εσπεριδοειδή) περιέχουν μικροθρεπτικά στοιχεία που έχουν πολλές θεραπευτικές ιδιότητες όπως οι πολυμεθοξυλιωμένες φλαβόνες (polymethoxylated flavones) τανγκερετίνη, νομπιλετίνη και σινενσετίνη (Manach, 2004).
Να αναφέρουμε λίγες από τις ευεργετικές ιδιότητες της νομπιλετίνης ένα από τα συστατικά της φλούδας των εσπερίδων που έχει αντιφλεγμονώδη δράση, αντιοξειδωτική δράση, αντικαρκινική δράση και επιδρά θετικά στη θεραπεία της νόσου του Alzheimer. Ακόμη επιδρά στην υπεργλυκαιμία και την αθηροσκλήρωση (Mehta, 2014; Beura, 2022).
Γενικά τα φλαβονοειδή των εσπεριδοειδών βοηθούν στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης έχοντας ρυθμιστικό ρόλο στα μόρια προσκόλλησης κατά την αθηροσκλήρυνση (Ebrahimi, 2023).
Έχει βρεθεί ότι ο χυμός, η φλούδα και τα έλαια των εσπεριδοειδών έχουν και αντιμικροβιακή και αντιμυκητιασική δράση (Zahr, 2023).
Ποια είναι η δράση του σκόρδου στο συνδυασμό λεμονιού-σκόρδου;
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του σκόρδου είναι γνωστές εδώ και πολλά χρόνια, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες και μεταναλύσεις που αποδεικνύουν την θετική επίδραση στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Βοηθάει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην τάση να μειώσει την συσσώρευση-συγκόλληση αιμοπεταλίων. Γενικά έχει θετική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα και στην ρύθμιση της χοληστερόλης (Ried, 2013). Γενικά η πρόσληψη σκόρδου και το συμπλήρωμα σκόρδου ρυθμίζει μερικώς το λιπιδικό προφίλ ορού (τριγλυκερίδια, ολική χοληστερόλη, HDL), την αρτηριακή πίεση και ακόμη έχει θετική επίδραση στο βάρος και ουσιαστικά στο δείκτη μάζας σώματος (Fu, 2023). Το ίδιο απέδειξε και ο Ansary(2020) στην ανασκόπηση που πραγματοποίησε για το σκόρδο εκεί συνόψισε τις αντικαρκινικές, καρδιοπροστατευτικές, αντιυπεργλυκαιμικές, αντιμικροβιακές, αντιυπερτασικές επιδράσεις της χορήγησης του σκόρδου.
Γενικά θα μπορούσαμε να πούμε η αντιμικροβιακή και αντιίκη δράση του σκόρδου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί όμως για τις υπόλοιπες θετικές δράσεις πρέπει π.χ. των θειούχων ενώσεων που η δράση τους είνια περίπλοκη πρέπει να ακολουθήσουν περαιτέρου έρευνες ώστε να προσδιοριστεί το μέγεθος της επίδρασης και η αποτελεσματικότητα του σε σχέση με τη δόση, δηλαδή της ποσότητας πρόσληψης του σκόρδου.
Έρευνες που έχουν εξετάσει το συνδυασμό λεμονιού-σκόρδου
Καρκινογένεση
Ο Wamidh (2017) παρατήρησε ότι το 80 % των ποντικών που λάμβαναν συνδυασμό και των δύο εκχυλισμάτων σκόρδου και λεμονιού θεραπεύτηκε, παρατηρήθηκε αναστολή της αγγειογένεσης, προκάλεσε απόπτωση και ακόμη προκλήθηκε συστηματική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα αποτελέσματα αυτά είναι σε πείραμα σε ποντίκια και δεν μπορεί να αποδοθούν ότι μπορεί να έχουν την ίδια δράση και στον άνθρωπο, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.
Λιπαιδημία
Σε έρευνα του 2016 του Aslani και των συνεργατών στο Ιράν βρήκε ότι:
– η πρόσληψη Λεμονιού και σκόρδου (20 γρ και 1 κουταλάκι του γλυκού χυμού λεμονιού) μείωσε την ολική χοληστερόλη κατά 40 mg/dl, LDL 30 mg/dl αυτή η ομάδα είχε και την μεγαλύτερη μείωση της αρτηριακής πίεσης
– η δεύτερη ομάδα που έλαβε μόνο 20 γρ σκόρδο είχε μειώσει την ολική χοληστερόλη κατά 21 mg/dl και LDL 14.8 mg/dl
– η τρίτη ομάδα που έλαβε μόνο 1 κουτάλικι του γλυκού χυμού λεμονιού μείωσε την ολική χοληστερόλη κατά 14,5 mg/dl και LDL 11 mg/dl
Ακόμη μία έρευνα του Aliasgharpour (2014) παρατήσε μείωση της ολικής χοληστερόλης κατά 7.7% , της LDL κατά 10.7% και κατά 11.7% των τριγλυκεριδίων.
Η κλασική συνταγή Κούρα με σκόρδο και λεμόνι
Οι συνταγές για τη θεραπεία ποικίλλουν, αλλά τα κύρια συστατικά είναι πάντα τα ίδια: λεμόνια, σκόρδο και νερό.
Υλικά:
- 5 βιολογικά (ακατέργαστα) λεμόνια
- 30 σκελίδες σκόρδο (περίπου 2 βολβοί)
- 1 λίτρο νερό
Διαδικασία:
- Πλένουμε τα λεμόνια και τα κόβουμε στα τέσσερα με φλούδα.
- Ξεφλουδίζουμε τις σκελίδες σκόρδου. Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε τα κομμάτια λεμονιού και τα ψιλοκόβουμε με λίγο νερό στο μπλέντερ.
- Προσθέτουμε το μείγμα με ένα λίτρο νερό σε μια κατσαρόλα, στη συνέχεια θερμαίνουμε και το αφήνουμε να βράσει για λίγο.
- Στη συνέχεια απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη εστία.
- Περνάμε το μίγμα από ένα κόσκινο και γεμίζουμε τον χυμό σε ένα μπουκάλι χρησιμοποιώντας ένα χωνί και αφού κρυώσει το συντηρούμε στο ψυγείο.
Εγώ δεν το βράζω επειδή σε κάποιες έρευνες περιγράφεται ότι το σκόρδο σε υψηλές θερμοκρασίες καταργεί την ανασταλτική του καρκινική δράση (Chintapalli, 2016) και ότι η θέρμανση του για 60 δευτερόλεπτα είτε η θέρμανση του για 45 λεπτά στο φούρνο καταστρέφει την παραγωγή ενεργού αλλυλοθείου και ανέστειλε την αντικαρκινική του δράση (Song, 2001).
Η αλλισίνη (Allicin) σχηματίζεται απο την αλλιίνη όταν τα κυτταρικά τοιχώματα του σκόρδου διαρρηγνύονται, δηλαδή το ψιλοτεμαχίσουμε και έτσι απελευθερώνεται το ένζυμο γίνεται η μετατροπή. Οπότε η αλλιίνη έρχεται σε επαφή με μια αλλιινάση και έχουμε τελικά το σχηματσμό της αλλισίνης (Allicin, 2024).
Βασικό πρόβλημα είναι υπάρχει μεγάλη διακύμανση στην περιεκτικότητα των θρεπτικών ενώσεων στα σκόρδα που οφείλεται στη ποικιλία, χώρα προέλευσης και απο τις καλλιεργητικές συνθήκες.
Συνδυασμός με υπερτροφές Superfoods
Ας δούμε την καλοκαιρινή παραλλαγή μου
Ας προσθέσουμε κάποια Superfoods στην κλασσική συνταγή σκόρδου-λεμονιού και έτσι μπορεί να γίνει Plus ++
Ο συνδυασμός με υπερτροφές μπορεί και να βοηθήσει στην δράση του συνδυασμού λεμονιού-σκόρδου, μπορεί και να μην βοηθήσει την δράση δεν υπάρχουν βιβλιογραφικές αναφορές για την δράση αυτού του μίγματος.
Το τζίντζερ, κουρκουμάς και το μαύρο πιπέρι είναι ένας από τους γνωστότερους συνδυασμούς και το χρησιμοποιώ τακτικά.
Υλικά:
- 5 βιολογικά (ακατέργαστα) λεμόνια
- 30 σκελίδες σκόρδο (περίπου 2 βολβοί)
- 4 εκατοστά κομμάτι Βιολογικό τζιντζερ
- 1-2 κουταλάκια του γλυκού κουρκουμά ή 4-5 εκατοστά φρέσκο
- ¼ κουταλάκια του γλυκού μαύρο πιπέρι
Διαδικασία:
- Τα λεμόνια σε ζεστό-χλιαρό νερό με 1 κουταλάκι σόδας τα καθαρίζουμε.
- Ξεφλουδίζουμε τις σκελιδες σκόρδου και τις ρίχνουμε στο μίξερ.
- Τα αναμιγνύουμε όλα καλά στο μίξερ.
- Γεμίζουμε το μίγμα στις παγοθήκες και τα βάζουμε στο ψυγείο.
WFB TIPP Plus ++
Για την οξύτητα του ροφήματος που μπορεί να επιτεθεί το σμάλτο των δοντιών μπορούμε να πιούμε μετά νερό ώστε να γίνει μία πλύση ή άλλη λύση είναι να το πιούμε με καλαμάκι και έτσι να αποφύγουμε την επαφή των δοντιών με την οξύτητα.
Αντενδείξεις
Όταν παίρνετε χάπια για την υπέρταση καλό θα ήταν να ρωτήσετε τον γιατρό σας επειδή το σκόρδο και το λεμόνι μπορεί να αλληλεπιδράσει με την φαρμακευτική αγωγή σας.
Βιβλιογραφία
R. Richard. 2001 Historical Perspective on the Use of Garlic.The Journal of Nutrition. Volume 131, Issue 3, March 2001 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11238795/
A. Cassidy. 2005. PHYTOCHEMICALS | Classification and Occurrence. 2005. https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/nobiletin
Manach, C., Scalbert, A., Morand, C., Rémésy, C., & Jiménez, L. (2004). Polyphenols: food sources and bioavailability. The American journal of clinical nutrition
P. Mehta , R.Shah, S. Lohidasan, K.R. Mahadik. 2014. Pharmacokinetic profile of phytoconstituent(s) isolated from medicinal plants—A comprehensive review. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2225411014000558
S. Beura, κ.α. 2022. Redefining oxidative stress in Alzheimer’s disease: Targeting platelet reactive oxygen species for novel therapeutic options. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0024320522005550
S. Zahr, κ.α. 2023. Phytochemistry and biological activities of Citrus sinensis and Citrus limon: an update. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S221080332300115X
F. Ebrahimi. 2023. Citrus flavonoids and adhesion molecules: Potential role in the management of atherosclerosis. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405844023090576
K. Ried, C. Toben, P. Fakler. 2013. Effect of garlic on serum lipids: an updated meta-analysis. Effect of garlic on serum lipids: an updated meta-analysis | Nutrition Reviews | Oxford Academic (oup.com)
Wamidh H. Talib Ph.D. 2017. Consumption of garlic and lemon aqueous extracts combination reduces tumor burden by angiogenesis inhibition, apoptosis induction, and immune system modulation. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0899900717301260
Alllicin. 2024. https://de.wikipedia.org/wiki/Allicin
K. Song, J.A. Milner. 2001. The influence of heating on the anticancer properties of garlic.https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022316622147966/pdfft?md5=d66b1916d885a247f02a58534a94bdc0&pid=1-s2.0-S0022316622147966-main.pdf
R. Chintapalli, M.J. Murray, J.T. Murray. 2016. Heat Inactivation of Garlic (Allium sativum) Extract Abrogates Growth Inhibition of HeLa Cells.
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/01635581.2016.1171885
N. Aslani, M. . Entezari, G. Askari, Z. Maghsoudi, and M. Maracy. 2016. Effect of Garlic and Lemon Juice Mixture on Lipid Profile and Some Cardiovascular Risk Factors in People 30-60 Years Old with Moderate Hyperlipidaemia: A Randomized Clinical Trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4977979/
M. Aliasgharpour. 2014. Lowering Effects of Lemon and Fresh Garlic Liquid Mixture on serum lipids level in Hypercholesterolemic Women. https://www.researchgate.net/publication/265686839_Lowering_Effects_of_Lemon_and_Fresh_Garlic_Liquid_Mixture_on_serum_lipids_level_in_Hypercholesterolemic_Women
Z. Fu, J. Lv, X. Gao, H. Zheng, S. Shi, X. Xu, B. Zhang, H. Wu & Q. Song. 2023. Effects of garlic supplementation on components of metabolic syndrome: a systematic review, meta-analysis, and meta-regression of randomized controlled trials. https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12906-023-04038-0