Ήδη πριν από 2500 χρόνια ο Ιπποκράτης παρατήρησε την ουρική αρθρίτιδα σε ασθενείς όπου πολλοί άνθρωποι υπέφεραν από έντονο πόνο και παραμόρφωσεις (Towiwat, 2015).

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια μεταβολική ασθένεια και εκδηλώνεται λόγου της αυξημένης συγκέντρωσης ουρικού οξέος στο αίμα που ενδέχεται να οδηγήσουν στην εναπόθεση κρυστάλλων του ουρικού.

Yπερουριχαιμία έχουμε όταν έχουμε τιμές πάνω απο > 6,8 mg/dL στο αίμα και ενώ δεν παρουσιάζονται κλινικά συμπτώματα στα περισσότερα άτομα. 

Ενώ ουρική ασθένεια έχουμε όταν έχουμε υπερουριχαιμία σε συνδυασμό με ουρική αρθρίτιδα και/ή με τόφους (Gresser, 2003). 

Η συχνότητα εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας αυξάνεται καθώς αυξάνονται τα επίπεδα ουρικού οξέος (Campion ,1987). 

Ουρικό οξύ στο αίμα mg/dLΣυχνότητα εμφάνισης
<70,1 %
7-8,90,5 %
>94,9 %

Ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι κατά τη διάρκεια μιας οξείας κρίσης ουρικής αρθρίτιδας, τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα μπορεί να παραμένουν εντός των φυσιολογικών ορίων (Bădulescu,2014; Jeffrey, 2010), αλλά η κλινική εικόνα βοηθάει στην διάγνωση.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της EULAR, σε περιπτώσεις οξείας ουρικής αρθρίτιδας, η συνιστώμενη στόχευση του ουρικού οξέος είναι κάτω από τα 6 mg/dL, ενώ σε περιπτώσεις σοβαρής εκδήλωσης της πάθησης, μπορεί να επιδιωχθεί ακόμα χαμηλότερο επίπεδο, περίπου 5 mg/dL.

Τί είναι πουρίνες;

Οι πουρίνες αποτελούν οργανικές ενώσεις και αποτελούν σημαντικά συστατικά των νουκλεϊνικών οξέων που απαρτίζουν το DNA. Ο οργανισμός μας μπορεί να τις παράγει μόνος του και ακόμα συνήθως τις βρίσκουμε σε υψηλότερες συγκεντρώσεις κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης (Purine,2024).

Η υψηλή κατανάλωση πουρινών μέσω της διατροφής συνδέεται με αυξημένες ποσότητες ουρικού οξέος στο αίμα (Zgaga, 2012). Επιπλέον, έχει αναφερθεί ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε πουρίνες (κυρίως κρέατος και θαλασσινών) και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας (Choi, 2004; Villegas, 2012).

Αιτία της υπερουριχαιμία

Η πρωτοπαθής ουρική αρθρίτιδα είναι μια κληρονομική μεταβολική διαταραχή και η υπερουριχαιμία προκαλείται είτε λόγο της υπερπαραγωγής ουρικού οξέος (το 10% περιπτώσεων) είτε λόγου της μειωμένης απέκκρισης του ουρικού οξέος από τα νεφρά (στο 90% των περιπτώσεων) (Engel και συν., 2015). 

Η δευτεροπαθής ουρική αρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ως συνέπεια άλλων ασθενειών (π.χ. παθήσεις του αίματος, νεφρικές παθήσεις) καθώς της χημειοθεραπείας.

Μη φαρμακευτικά μέτρα

Τα μη φαρμακευτικά μέτρα περιλαμβάνουν ενημέρωση, διατροφικές συστάσεις, αντιμετώπιση πιθανών πρωτοπαθών αιτιών, καθώς και τη διερεύνηση του ενδεχόμενου την αύξηση των επιπέδων ουρικού οξέους απο την λήψη ορισμένων φαρμάκων.

Ενημέρωση των Ασθενών

Η ενημέρωση σχετικά με τη φύση της ουρικής αρθρίτιδας, τις θεραπευτικές επιλογές και την εξατομικευμένη διαχείριση του κάθε ασθενούς έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη αποδοχή και εφαρμογή της προτεινόμενης θεραπείας για την ουρική αρθρίτιδα (Rees, 2013).

Διατροφικές συστάσεις

Κύριος στόχος είναι η μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος κάτω από τα 6-5 mg/dl με συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και διατροφής.

Ενώ η διατροφή και η φυσική δραστηριότητα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα κατά περίπου 10-17%, είναι γνωστό ότι η διατροφή επηρεάζει τα επίπεδα ουρικού οξέος. Συγκεκριμένα, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης και γλυκών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο υπερουριχαιμίας, ενώ η διατροφή πλούσια σε λαχανικά συσχετίστηκε ένα μειωμένο κίνδυνο υπερουριχαιμίας (Zhang, 2022; Cheng, 2023).

Πρέπει, όμως, να θυμόμαστε ότι η ουρική αρθρίτιδα είναι μια μεταβολική ασθένεια που έχει κληρονομική βάση για αυτό δεν έχει αποδεχθεί π.χ. ότι η κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί στην εκδήλωση της ουρικής αρθρίτιδας (Syed, 2022). 

H κατανάλωση αλκοόλ

Η επίδραση της κατανάλωσης αλκοόλ στα επίπεδα ουρικού οξέος είναι αυξητική και συγκεκριμένα η κατανάλωση μπύρας αυξάνει περισσότερο τα επίπεδα ουρικού από τη κατανάλωση άλλων ποτών, ενώ μια μέτρια κατανάλωση κρασιού δεν προκαλεί αύξηση των επίπεδων ουρικού οξέους στο αίμα (Choi,2004; Teng, 2013, Gibson, 1983). 

Ο ιαπωνικός οργανισμός ουρικής αρθρίτιδας και ουρικού οξέος έχει αναφέρει ότι η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο υπερουριχαιμίας. Αλλά επίσης αναφέρει ότι δεν υπάρχουν επαρκεί στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πουρινών και των επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα (Hisatome, 2019). 

Καφές

Υπάρχει μια ποικιλία αντικρουόμενων ερευνών σχετικά με την επίδραση της κατανάλωσης του καφέ (καφεΐνης) στα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα και στην εμφάνιση ουρικής αρθρίτιδας. Ενώ ορισμένες αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα (Teng, 2013), άλλες να αναφέρουν ότι μειώνονται τα επίπεδα του ουρικού οξέους στο αίμα (Choi, 2007). Βλέπουμε στο παρακάτω πίνακα κάποιες τιμές απο διάφορες έρευνες και την επίδραση στα επίπεδα του ουρικού οξέους.

Κατανάλωση καφέΜείωση επιπέδων στο αίμα
4-5 ποτήρια0,26 mg/dlChoi, 2007
6 και παραπάνω0,43 mg/dlChoi, 2007
5 και πάνω0,32 mg/dlKiyohara, 1999
7 και πάνω0.4 mg/dLPham, 2010

Η βιταμίνη C

Έχουν βρεθεί σε έρευνα ότι η λήψη 500 mg/d βιταμίνης C απο το στόμα μείωσε τα επίπεδα του ουρικού κατά 0,35 mg /dL (Juraschek, 2011). 

Η διατροφή DASH 

Η Διατροφή DASH (Dietary Approach to Stop Hypertension), προσδιορίζει μια διατροφική προσέγγιση που στοχεύει στη μείωση της υπέρτασης και τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας. Η εφαρμογή αυτής της διατροφής έχει συνδεθεί με μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα κατά 0,35 mg/dL. 

Μεσογειακή Διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές προσεγγίσεις για τη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος. 

Σε έρευνα αποδείχθηκε ότι η Μεσογειακή Διατροφή μείωσαν τα επίπεδα ουρικού οξέος κατά 1,04 έως 2,89 φορές περισσότερο σε σύγκριση με αυτούς που δεν την τήρησαν (Guasch-Ferré, 2013).

Φρουκτόζη-Ζάχαρη

Στις έρευνες υπάρχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα ως προς την επίδραση της κατανάλωση φρουκτόζης-ζάχαρης στην εμφάνιση της ουρικής αρθρίτιδας. Υπάρχουν πολλές έρευνες μετα-αναλύσεις που αναδεικνύουν τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας σε άνδρες που καταναλώνουν αναψυκτικά και συγκεκριμένα σε μία έρευνα στο Μεξικό (Meneses-Leon, 2014) βρέθηκε ότι άτομα που κατανάλωναν πάνω απο 3 αναψυκτικά την ημέρα είχαν 2,29 περισσότερες φορές πιθανότητες αυξημένο κίνδυνο για υπερουριχαιμία.   

Ακόμη και η αυξημένη πρόσληψη φρούτων και χυμών μπορούν να αυξήσουν αυτό τον κίνδυνο (Choi, 2008). Σε μία ανάλυση που συμμετείχαν άτομα που κατανάλωναν 1 λίτρο αναψυκτικού και η άλλη ομάδα νερό παρατηρήθηκε αύξηση των επιπέδων του ουρικού στην ομάδα με το αναψυκτικό κατά 15% έναντι της άλλης ομάδας (Bruun, 2015).

Ενώ σε μια μετα-ανάλυση από τον Jamnik και συνεργάτες του στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου του Τορόντο δεν ανέδειξε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης φρουκτόζης και της υπερουριχαιμίας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιεί συχνά σιρόπι φρουκτόζης σε πολλά τρόφιμα, επομένως είναι σημαντικό να ελέγχουμε την ετικέτα των τροφίμων.

Κεράσια

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση χυμού κερασιού μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στη μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος και άλλων βλαβερών παραγόντων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση χυμού κερασιού μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του ουρικού οξέος κατά 19% και τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) και της μονοκυτταρικής χημειοελκυστικής πρωτεΐνης-1 (MCP-1) κατά 5% (Chen, 2019; Nakagawa, 2019; Hillmann, 2021).

Σε σύγκριση με άλλα φρούτα όπως τα σταφύλια, το ακτινίδιο και οι φράουλες, τα κεράσια φαίνεται να έχουν επιπλέον οφέλη, καθώς μειώνουν επίσης τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο αίμα (Jacob, 2003).

Αποφύγετε τρόφιμα που περιέχουν πουρίνες

Γενικά, εάν τα επίπεδα ουρικού οξέος σας είναι αυξημένα, καλό θα ήταν να περιορίσετε την πρόσληψη τροφίμων που περιέχουν υψηλές ποσότητες σε πουρίνες (κυρίως ζωικής προέλευσης τρόφιμα).

Δίαιτες – Νηστείες

Υπέρβαρα άτομα θα πρέπει να προσπαθήσουν να μειώσουν το βάρος τους και κυρίως το κοιλιακό λίπος με μικρά βήματα ώστε να μην αυξηθούν απότομα τα επίπεδα του ουρικού στο αίμα.

Οι μεγάλες μεταβολές του βάρους μας καλό θα ήταν να αποφεύγονται επειδή οδηγούν στην αύξηση του ουρικού οξέους και των κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας.

Υγρά-Πίνετε πολύ – αλλά όχι αλκοόλ

Συνιστάται στους πάσχοντες να πίνουν νερό (2-3 λίτρα) προκειμένου να υποστηρίξουν καλύτερα τη λειτουργία των νεφρών εφόσον δεν υπάρχουν άλλες παθήσεις. Πίνοντας αυξάνουμε, εφόσον λειτουργούν καλά τα νεφρά μας την αποβολή του ουρικού οξέους μέσω τον ούρων.

Βάρος

Έχει αποδειχθεί ότι η μείωση του βάρους μείωσε τη συχνότητα εμφάνισης κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας (Choi, 2005).

Πουρίνες-ουρικό οξύ

Το ουρικό οξύ σχηματίζεται απο τις πουρίνες στον ανθρώπινο οργανισμό, συνήθως απομακρύνονται καθημερινά μέσω των νεφρών περίπου 400–600 mg και ακόμη περίπου 300 mg εκκρίνονται μέσω του πεπτικού συστήματος (Benedict, 1949).

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πουρίνες μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ουρικού οξέος στον ορό και να αυξήσει τον κίνδυνο για υπερουριχαιμία και ουρική αρθρίτιδα. Σύμφωνα με μια έρευνα, ο κίνδυνος επαναλαμβανόμενων κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να αυξηθεί έως και πέντε φορές λόγω υπερβολικής κατανάλωσης πουρινών (Zhang, 2012). Η αποφυγή ή η μείωση της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε πουρίνες, κυρίως ορισμένων ζωικής προέλευσης, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης ουρικής αρθρίτιδας (Zhang, 2012).

Η περιεκτικότητα των τροφίμων σε πουρίνες μπορεί να μεταβληθεί ποσοτικά μέσω της αποθήκευσης και της επεξεργασίας των τροφίμων (Wolfram, 1995).  

Μία αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση, ακόμη και όταν η ουρική αρθρίτιδα έχει γενετική αιτιολογία, είναι η πρόληψη της αύξησης των επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αποφεύγοντας την υπερβολική κατανάλωση θερμίδων, αλκοόλ και τροφών πλούσιων σε πουρίνες (Kaneko, 2020).

Περίληψη Ουρικής Αρθρίτιδας

Τι είναι:

  • Μεταβολική ασθένεια λόγω αυξημένης συγκέντρωσης ουρικού οξέος στο αίμα.
  • Ουρικό οξύ > 6,8 mg/dL στο αίμα ονομάζεται υπερουριχαιμία.
  • Ουρική ασθένεια: υπερουριχαιμία + ουρική αρθρίτιδα ή τόφοι.

Συχνότητα:

  • Αυξάνεται με τα επίπεδα ουρικού οξέος.
  • 9 mg/dL: 4,9%

Κλινικές εκδηλώσεις:

  • Οξεία κρίση ουρικής αρθρίτιδας: έντονος πόνος, ερυθρότητα, πρήξιμο στις αρθρώσεις.
  • Χρόνια ουρική αρθρίτιδα: βλάβες στις αρθρώσεις, τόφοι.

Αίτια:

  • Πρωτοπαθής: κληρονομική, υπερπαραγωγή ουρικού οξέος (10%), μειωμένη απέκκριση (90%).
  • Δευτεροπαθής: άλλες ασθένειες, χημειοθεραπεία.

Θεραπεία:

  • Μη φαρμακευτικά μέτρα:
    • Ενημέρωση ασθενούς.
    • Διατροφικές συστάσεις:
      • Περιορισμός τροφών πλούσιων σε πουρίνες (ζωικής προέλευσης).
      • Προτίμηση σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως.
      • Υγρά: 2-3 λίτρα νερό την ημέρα.
      • Βιταμίνη C, Μεσογειακή διατροφή.
    • Φαρμακευτική αγωγή:
      • Ουσίες που μειώνουν την παραγωγή ουρικού οξέος.
      • Ουσίες που αυξάνουν την απέκκριση ουρικού οξέος.

Πρόληψη:

  • Υγιεινός τρόπος ζωής:
    • Υγιές βάρος.
    • Φυσική δραστηριότητα.
    • Περιορισμός αλκοόλ.
    • Υγιεινή διατροφή.

P. TOWIWAT and Z. LI. 2015. The association of vitamin C, alcohol, coffee, tea, milk and yogurt with uric acid and gout. The association of vitamin C, alcohol, coffee, tea, milk and yogurt with uric acid and gout – Towiwat – 2015 – International Journal of Rheumatic Diseases – Wiley Online Library 

U. Gresser. 2003. Diagnose und Therapie der Gicht. https://www.aerzteblatt.de/archiv/39139/Diagnose-und-Therapie-der-Gicht

Campion E, Delabry L: Asymptomatic hyperuricemia. Risks and consequences in the normative aging study. Am J Med 1987  

S. Jeffrey, M.D. Goldsmith. 2010. Normal Serum Uric Acid Levels During Acute Gout Attacks. https://proceedings.med.ucla.edu/wp-content/uploads/2017/01/Normal-Serum-Uric-Acid-Levels-During-Acute-Gout-Attacks.pdf 

Μ. Bădulescu, L. Macovei, E. Rezuş. 2014. Acute gout attack with normal serum uric acid levels. Acute gout attack with normal serum uric acid levels – PubMed (nih.gov) 

Purine. 2024. https://de.wikipedia.org/wiki/Purine 

Zgaga L, Theodoratou E, Kyle J, Farrington SM, Agakov F, Tenesa A, Walker M, McNeill G, Wright AF, Rudan I, Dunlop MG, Campbell H. The association of dietary intake of purine-rich vegetables, sugar-sweetened beverages and dairy with plasma urate, in a cross-sectional study. PLoS ONE, 7, e38123 (2012)

Choi HK, Atkinson K, Karlson EW, Willett W, Curhan G. Purine-rich foods, dairy and protein intake, and the risk of gout in men. N. Engl. J. Med., 350, 1093–1103 (2004).

Villegas R, Xiang YB, Elasy T, Xu WH, Cai H, Cai Q, Linton MF, Fazio S, Zheng W, Shu XO. Purine-rich foods, protein intake, and the prevalence of hyperuricemia: The Shanghai men’s health study. Nutr. Metab. Cardiovasc. Dis., 22, 409–416 (2012).

Β. Engel, J. Just,M. Bleckwenn, K. Weckbecker. 2015. Therapieoptionen bei Gicht. https://www.aerzteblatt.de/archiv/187305/Therapieoptionen-bei-Gicht 

F. Rees, W. Jenkins, M Doherty. 2013. Patients with gout adhere to curative treatment if informed appropriately: proof-of-concept observational study. Patients with gout adhere to curative treatment if informed appropriately: proof-of-concept observational study – PubMed (nih.gov) 

T. Zhang, S. Rayamajhi, G. Meng, Q. Zhang, L. Liu, H. Wu, Y. Gu, Y. Wang. 2022. Dietary patterns and risk for hyperuricemia in the general population: Results from the TCLSIH cohort study.  Dietary patterns and risk for hyperuricemia in the general population: Results from the TCLSIH cohort study – ScienceDirect 

S. Cheng, L. Shan,Z. You, Y. Xia, Y. Zhao, H. Zhang and Z. Zhao. 2023. Dietary patterns, uric acid levels, and hyperuricemia: a systematic review and meta-analysis. Dietary patterns, uric acid levels, and hyperuricemia: a systematic review and meta-analysis – Food & Function (RSC Publishing) 

A. Syed, A. Fahira,Q. Yang, J. Chen, Z. Li, H. Chen, and Y. Shi. 2022. The Relationship between Alcohol Consumption and Gout: A Mendelian Randomization Study. Genes | Free Full-Text | The Relationship between Alcohol Consumption and Gout: A Mendelian Randomization Study (mdpi.com) 

H.. CHOI AND G.CURHAN. 2004. Beer, Liquor, and Wine Consumption and Serum Uric Acid Level: The Third National Health and Nutrition Examination Survey. Beer, liquor, and wine consumption and serum uric acid level: The Third National Health and Nutrition Examination Survey (wiley.com) 

G.G. Teng, C.S. Tan, A. Santosa, K.G. Saag, J.M. Yuan, W.P. Koh. 2013. 

Serum urate levels and consumption of common beverages and alcohol among Chinese in Singapore. https://acrjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/acr.21999 

T. Gibson, A.V. Rodgers, H.A. Simmonds, Todd E. Court-Brown, V. Meilton. 1983 .A controlled study of diet in patients with gout. https://ard.bmj.com/content/42/2/123 

I. Hisatome, K. Ichida,  I. Mineo, et. al. 2020. Japanese Society of Gout and Uric & Nucleic Acids 2019 Guidelines for Management of Hyperuricemia and Gout 3rd edition.https://www.jstage.jst.go.jp/article/gnamtsunyo/44/Supplement/44_sp-1/_pdf/-char/en 

SP Juraschek, ER  Miller ER , AC Gelber. 2011.  Effect of oral vitamin C supplementation on serum uric acid: a metaGout and Uric & Nucleic Acids. Vol.44 Supplement (2020) 33 analysis of randomized controlled trials.https://www.researchgate.net/publication/51217487_Effect_of_Oral_Vitamin_C_Supplementation_on_Serum_Uric_Acid_A_Meta-Analysis_of_Randomized_Controlled_Trials/link/5b86b65e92851c1e123b0f9e/download?_tp=eyJjb250ZXh0Ijp7ImZpcnN0UGFnZSI6InB1YmxpY2F0aW9uIiwicGFnZSI6InB1YmxpY2F0aW9uIn19 

M Guasch-Ferré, Μ Bulló, Ν Babio , et al.. 2013.  Mediterranean diet and risk of hyperuricemia in elderly participants at high cardiovascular risk. https://academic.oup.com/biomedgerontology/article/68/10/1263/568631 

Choi HK, Curhan G. 2008.  Soft drinks, fructose consumption, and the risk of gout in men: prospective cohort study. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18244959/ 

J. Meneses-Leon, E. Denova-Gutiérrez 1, S. Castañón-Robles, V. Granados-García, J. O Talavera, B. Rivera-Paredez, et.a. 2014 . Sweetened beverage consumption and the risk of hyperuricemia in Mexican adults: a cross-sectional study. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24884821/ 

J. Jamnik, S. Rehman,, S. Mejia,, R. Souza,, T. Khan,, L.  Leiter, T.  Wolever, C. Kendall,, D. Jenkins, J. Sievenpiper. 2016 . Fructose intake and risk of gout and hyperuricemia: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies .

https://bmjopen.bmj.com/content/6/10/e013191

Chen PE, Liu CY, Chien WH, Chien CW, Tung TH. 2019. Effectiveness of Cherries in Reducing Uric Acid and Gout: A Systematic Review

T. Nakagawa, M. Lanaspa, R. Johnson. 2019. The effects of fruit consumption in patients with hyperuricaemia or gout. https://academic.oup.com/rheumatology/article/58/7/1133/5475481 

A.Hillmann, K. Uhranowsky, 2021. Acute Ingestion of Montmorency Tart Cherry Reduces Serum Uric Acid but Has no Impact on High Sensitivity C-Reactive Protein or Oxidative Capacity. https://link.springer.com/article/10.1007/s11130-021-00879-7#auth-Angela_R_-Hillman-Aff1-Aff2 

Jacob RA, Spinozzi GM, Simon VA et al. 2003. Consumption of cherries lowers plasma urate in healthy women. J Nutr . https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S002231662215950X 

Choi H, Atkinson K, Karlson E, Curhan G. 2005. Obesity, weight change, hypertension, diuretic use, and risk of gout in men: the health professionals follow-up study. Arch Intern M

https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/486491

Benedict, J. D.; Forsham, P. H.; Stetten, D. 1949. The Metabolism of Uric Acid in the Normal and Gouty Human Studied with the Aid of Isotopic Uric Acid. J. Biol. Chem. 1949, 181, 183–193. https://www.cabidigitallibrary.org/doi/full/10.5555/19491405117 

Zhang, Y.; Chen, C.; Choi, H.; Chaisson, C.; Hunter, D.; Niu, J.; Neogi, T. Purine-Rich Foods Intake and Recurrent Gout Attacks. Ann. Rheum. Dis. 2012, 71, 1448–1453. DOI: 10.1136/annrheumdis-2011-201215. https://ard.bmj.com/content/71/9/1448.short 

G. Wolfram. 1995 . Diet therapy in gout. https://www.scopus.com/record/display.uri?eid=2-s2.0-0029356322&origin=inward&txGid=18f3ecff2c6af6569402dae420e27fb2 

K. Kaneko,F. Takayanagi,T.Fukuuchi,N. Yamaoka,M.  Yasuda. 2020. Determination of total purine and purine base content of 80 food products to aid nutritional therapy for gout and hyperuricemia. Laboratory of Analytical Chemistry, Faculty of Pharma-Science, Teikyo University, Tokyo, Japan;

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/15257770.2020.1748197

Author

Γράψτε ένα σχόλιο