Φυσική δραστηριότητα παιδιών και η επίδραση αυτής
Φυσική δραστηριότητα παιδιών και η επίδραση αυτής
Τα χαμηλά επίπεδα σωματικής άσκησης αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα στην αύξηση της παχυσαρκίας στην Ευρώπη. Η παχυσαρκία μπορεί να εμφανιστεί και όταν η ενεργειακή πρόσληψη υπερβαίνει τις συνολικές καύσεις συμπεριλαμβανομένης σ’ αυτές και της φυσικής δραστηριότητας.[4]
Η φυσική δραστηριότητα μπορεί να προσφέρει:
-Βοηθάει σημαντικά στην διατήρηση ή την απώλεια βάρους
-Συμβάλει στην αύξηση των καύσεων, από την καύση θερμίδων μέσω της άσκησης
-Αυξάνει το βασικό μεταβολισμό από την αύξηση της μυϊκής μάζας
-Αλλάζει την διάθεση μας
-Οι αθλητικές δραστηριότητες συμβάλλουν στην δημιουργία κοινωνικών σχέσεων
-Βοηθάει στην απόκτηση αυτοπεποίθησης
-Αύξηση της φυσικής κατάστασης
-Ικανοποίηση και απόλαυση από την άσκησης
Σταδιακά θα πρέπει να αυξηθεί η διάρκεια, η συχνότητα και ηένταση της φυσική άσκηση μέσα στον χρόνο.
Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας συστήνει για τη βελτίωση της καρδιο-αναπνευστικής και της μυϊκής ικανότητας, την υγεία των οστών αλλά και για την υγεία των καρδιαγγειακών και μεταβολικών βιοδεικτών υγείας[5,6]:
1. Τα παιδιά και οι νέοι ηλικίας 5-17 θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 60λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας καθημερινά.
2.Η σωματική δραστηριότητα μεγαλύτερη από 60 λεπτά παρέχει επιπρόσθετα οφέλη για την υγεία.
3. Το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής σωματικής άσκησης πρέπει να είναι αερόβια. Θα πρέπει να περιλαμβάνετε δραστηριότητα έντονης έντασης και ασκήσεις που ενισχύουν τους μυς και τα οστά τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.
Η σωματική άσκηση για νέους και παιδιά μπορεί να περιλαμβάνει το παιχνίδι, αθλητικά παιχνίδια, αθλήματα, κουβάλημα, μικροδουλειές, φυσική αγωγή ή προγραμματισμένη άσκηση με την οικογένεια, στο σχολείο του ή από άλλες κοινοτικές δραστηριότητες.
[4] Physical activity and health in Europe:evidence for action. Geneva, WHO Regional Office for Europ, 2006.(http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0011/87545/E89490.pdf , accessed 23 September 2006). pp.6
[5]Global Recommendations on Physical Activity for Healt, World Health Organization, 2011.(http://www.who.int/dietphysicalactivity/physical-activity-recommendations-5-17years.pdf, accessed 23 September 2006).
[6] Global Recommendations on Physical Activity for Health, World Health Organization.(http://whqlibdoc.who.int/publications/2010/9789241599979_eng.pdf, accessed 23 September 2001).