https://syntageseukoles.gr
  • Σύνδεση
  • Εγγραφή
  • ΝΕΑ&ΑΛΛΑ
    • Νέα γενικά
      • Διατροφή του FODMAP …………………………………………………
    • Νέα για θέματα διατροφής _____________________________
      • Αλλάξτε τις συνήθειες των παιδιών και την σχέση αυτών με την υγιεινή διατροφή
      • Τι σημαίνει μία Ισορροπημένη Διατροφή;
      • Τι μπορεί να προσφέρει μια υγιεινή διατροφή;
      • Η επιρροή του οικογενειακού περιβάλλοντος
      • Υποστηρίξτε την ψυχολογία των παιδιών
      • Πώς πρέπει να το διαχειριστούμε το βάρος
      • Παράγοντες που σχετίζονται με την πρόληψη της παχυσαρκίας στα παιδιά[24]
      • Φυσική δραστηριότητα παιδιών και η επίδραση αυτής
      • Το βάρος του παιδιού μου
    • Θερμίδες
      • Πίνακας θερμίδων κάποιων τροφίμων:
      • Θερμιδικές καύσεις απο διάφορες δραστηριότητες
      • Πίνακας θερμίδων δημητριακών και οσπρίων:
      • Θερμίδες ψαριών και οστρακοειδών
      • Είναι η διατροφή υπεύθυνη για υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά και έφηβους;
      • Πίνακας με θερμιδικό περιεχόμενο των φρούτων:
      • Θερμίδες κάποιων κρεάτων
      • Θα πρέπει να προσέχουμε το βάρος των παιδιών μας;
      • Πινάκας Θερμίδων ποτών
      • Πίνακας θερμίδων γαλακτοκομικών προϊόντων
      • Πίνακας θερμίδων των λαχανικών:
    • Υπολογισμοί
      • Kalórialeadási kalkulátor
      • Energia igények kalkulátor
      • A testtömegindex-kalkulátor
      • Ideális Testsúly-kalkulátor
  • Εργαλεία Chef
    • Μέλη
      • Είσοδος
      • Εγγραφή
    • Σελιδοδείκτες μου
    • Όλοι οι συγγραφείς
    • Επικοινωνία
  • Συνταγές
    • Συνταγές ανά κατηγορίες
    • Αναζήτηση με συαστατικά
    • Μοιραστείτε Συνταγές
    • Σελιδοδείκτες μου
    • Ας μιλήσουμε για μαγειρική και διατροφή (Φόρουμ)
      • Φόρουμ ευρετήριο
      • Τοπικό ευρετήριο
      • Θέμα Συζήτηση
      • Προφίλ χρήστη
  • Μοιραστείτε Συνταγές
    • Μοιραστείτε Συνταγές
    • Πώς να ανεβάστε την συνταγή σας βήμα προς βήμα
  • ΝΕΑ&ΑΛΛΑ
    • Νέα γενικά
      • Διατροφή του FODMAP …………………………………………………
    • Νέα για θέματα διατροφής _____________________________
      • Αλλάξτε τις συνήθειες των παιδιών και την σχέση αυτών με την υγιεινή διατροφή
      • Τι σημαίνει μία Ισορροπημένη Διατροφή;
      • Τι μπορεί να προσφέρει μια υγιεινή διατροφή;
      • Η επιρροή του οικογενειακού περιβάλλοντος
      • Υποστηρίξτε την ψυχολογία των παιδιών
      • Πώς πρέπει να το διαχειριστούμε το βάρος
      • Παράγοντες που σχετίζονται με την πρόληψη της παχυσαρκίας στα παιδιά[24]
      • Φυσική δραστηριότητα παιδιών και η επίδραση αυτής
      • Το βάρος του παιδιού μου
    • Θερμίδες
      • Πίνακας θερμίδων κάποιων τροφίμων:
      • Θερμιδικές καύσεις απο διάφορες δραστηριότητες
      • Πίνακας θερμίδων δημητριακών και οσπρίων:
      • Θερμίδες ψαριών και οστρακοειδών
      • Είναι η διατροφή υπεύθυνη για υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά και έφηβους;
      • Πίνακας με θερμιδικό περιεχόμενο των φρούτων:
      • Θερμίδες κάποιων κρεάτων
      • Θα πρέπει να προσέχουμε το βάρος των παιδιών μας;
      • Πινάκας Θερμίδων ποτών
      • Πίνακας θερμίδων γαλακτοκομικών προϊόντων
      • Πίνακας θερμίδων των λαχανικών:
    • Υπολογισμοί
      • Kalórialeadási kalkulátor
      • Energia igények kalkulátor
      • A testtömegindex-kalkulátor
      • Ideális Testsúly-kalkulátor
  • Εργαλεία Chef
    • Μέλη
      • Είσοδος
      • Εγγραφή
    • Σελιδοδείκτες μου
    • Όλοι οι συγγραφείς
    • Επικοινωνία
  • Συνταγές
    • Συνταγές ανά κατηγορίες
    • Αναζήτηση με συαστατικά
    • Μοιραστείτε Συνταγές
    • Σελιδοδείκτες μου
    • Ας μιλήσουμε για μαγειρική και διατροφή (Φόρουμ)
      • Φόρουμ ευρετήριο
      • Τοπικό ευρετήριο
      • Θέμα Συζήτηση
      • Προφίλ χρήστη
  • Μοιραστείτε Συνταγές
    • Μοιραστείτε Συνταγές
    • Πώς να ανεβάστε την συνταγή σας βήμα προς βήμα
  • ΝΕΑ&ΑΛΛΑ
    • Νέα γενικά
      • Διατροφή του FODMAP …………………………………………………
    • Νέα για θέματα διατροφής _____________________________
      • Αλλάξτε τις συνήθειες των παιδιών και την σχέση αυτών με την υγιεινή διατροφή
      • Τι σημαίνει μία Ισορροπημένη Διατροφή;
      • Τι μπορεί να προσφέρει μια υγιεινή διατροφή;
      • Η επιρροή του οικογενειακού περιβάλλοντος
      • Υποστηρίξτε την ψυχολογία των παιδιών
      • Πώς πρέπει να το διαχειριστούμε το βάρος
      • Παράγοντες που σχετίζονται με την πρόληψη της παχυσαρκίας στα παιδιά[24]
      • Φυσική δραστηριότητα παιδιών και η επίδραση αυτής
      • Το βάρος του παιδιού μου
    • Θερμίδες
      • Πίνακας θερμίδων κάποιων τροφίμων:
      • Θερμιδικές καύσεις απο διάφορες δραστηριότητες
      • Πίνακας θερμίδων δημητριακών και οσπρίων:
      • Θερμίδες ψαριών και οστρακοειδών
      • Είναι η διατροφή υπεύθυνη για υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά και έφηβους;
      • Πίνακας με θερμιδικό περιεχόμενο των φρούτων:
      • Θερμίδες κάποιων κρεάτων
      • Θα πρέπει να προσέχουμε το βάρος των παιδιών μας;
      • Πινάκας Θερμίδων ποτών
      • Πίνακας θερμίδων γαλακτοκομικών προϊόντων
      • Πίνακας θερμίδων των λαχανικών:
    • Υπολογισμοί
      • Kalórialeadási kalkulátor
      • Energia igények kalkulátor
      • A testtömegindex-kalkulátor
      • Ideális Testsúly-kalkulátor
  • Εργαλεία Chef
    • Μέλη
      • Είσοδος
      • Εγγραφή
    • Σελιδοδείκτες μου
    • Όλοι οι συγγραφείς
    • Επικοινωνία
  • Συνταγές
    • Συνταγές ανά κατηγορίες
    • Αναζήτηση με συαστατικά
    • Μοιραστείτε Συνταγές
    • Σελιδοδείκτες μου
    • Ας μιλήσουμε για μαγειρική και διατροφή (Φόρουμ)
      • Φόρουμ ευρετήριο
      • Τοπικό ευρετήριο
      • Θέμα Συζήτηση
      • Προφίλ χρήστη
  • Μοιραστείτε Συνταγές
    • Μοιραστείτε Συνταγές
    • Πώς να ανεβάστε την συνταγή σας βήμα προς βήμα
  • Αρχική
  • Mediterrán diéta

Mediterrán diéta

Szív és érrendszeri betegség esetén talán a legideálisabb a mediterrán diéta. A legjobb, hogy az étrendet változatosan lehet kialakítani. A mediterrán diétára jellemző a bőséges zöldség- (nyersen és főzelék formájában egyaránt) és gyümölcsfogyasztás, a rendszeres tej-, és burgonyafogyasztás, az olívaolaj felhasználásával készült ételek, az omega-3-zsírsavak forrásának számító tengeri halak, dió, mogyoró az étrendben.

mediterran

Alapvetőnek látszik a konyhában az extra szűz olívaolaj alkalmazása, és a hagyományos zsír és a vaj kerülése a főzésben. A mediterrán étrend szerves része a sós- és édesvizi halak, valamint és az ún. „tenger gyümölcseinek” (kagylók, rákok, polip, tintahal stb.) rendszeres fogyasztása is. Ez utóbbiak beépülése az étrendünkbe – áruknál és nehéz beszerezhetőségüknél fogva – hazánkban lassan halad. Az édesvízi halak elkészítésére a magyar konyha számos ízletes receptet ismer.

Fontos az ún. teljes kiőrlésű lisztekből készült kenyér és egy nálunk nem honos búzából, a durumbúzából készült tészta helye a táplálkozásban, e gabonaféle rostokban szintén gazdag. Érdemes néhány szót ejteni a sovány sajtok, joghurtok, kefirek helyéről is: a mediterrán diéta szerves részei, kerüljenek napi rendszerességgel asztalunkra!

A mediterrán étrendet a Földközi-tenger környékén élő emberek milliói alkalmazzák. Komoly tudományos kutatások támasztják alá, hogy azoknál az embereknél (olaszok, görögök), akik ezt az étrendet fogyasztják, jóval alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya, mint a más vidékeken élők körében. Az étrend magas flavonoid-tartalmánál fogva a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is csökkenti.

Hogyan társítható az alkohol az egészséges táplálkozással? A borok, különösen pedig a vörösborok mértékletes fogyasztása „egészségvédő” hatású, azaz igazoltan csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, előfordulását. E hatásnak alapja a vörösborban lévő, a sötét héjú szőlőkből származó polifenol típusú vegyületek (procianidinok, rezveratrol) antioxidáns és ateroszklerózis ellenes (érelmeszesedést, érfali zsírlerakódást gátló) hatása. A mediterrán diétának elengedhetetlen része a napi kb. 2-3 dl vörösbor fogyasztása, amely, – a mediterrán országok borainak alkoholtartalma ismeretében – egyáltalán nem mondható soknak… Természetesen „vedelésre” nem biztatunk senkit, különösen azt nem aki autót vezet, hiszen ekkor alkoholt egyáltalán nem fogyaszthat!

A mediterrán diéta javasolt ételei:

1. csoport:
A hús, a hal és a tojás kiváló fehérjék, melyek B vitamin, vas és nyomelem forrást jelentenek.

2. csoport:
A tej és tejtermékek, melyek a csontok és a fogazat fejlődéséhez, minőségének megőrzéséhez elengedhetetlen fontosságúak. E csoport elemei tartalmaznak proteineket, vitaminokat, foszfort és zsirokat is.

3. csoport:
A tészta, rizs, kenyér, burgonya és más gabonafélék (kukorica, árpa, zab, tönköly) könnyen hasznositható energiaforrások. Elengedhetetlen fontosságú táplálékok ezek az idegrendszer és az izomzat megfelelő működéséhez, a vörös vértestek képződéséhez. A gabonafélékben jelen levő proteinek korántsem olyan minőségűek, mint az első csoportban felsoroltaké, de a hüvelyesekkel együtt fogyasztva közel olyan fehérje bevitelt garantálnak, mint amit állati eredetű fehérjék fogyasztásával érhetünk el.

4. csoport:
A hüvelyesekből készült ételek jellegzetes táplálékai a mediterrán táplálkozásnak. Különböző tápanyagokban gazdag ez a táplálékcsoport( fehérje, keményitő, B vitamin, rost, vas és kálcium), tésztával, rizzsel, kenyérrel fogyasztva olyan “egytálétel”-t kapunk, mely helyettesitheti a húst (a vegetáriánus táplálkozás követőinek kiváló fehérje forrást biztositanak a hüvelyesek).

5. csoport:
Ebbe a csoportba sorolandóak az állati és növényi eredetű zsírok. Telitett (állati eredetű) és telítetlen (elsősorban növényi eredetű) zsirsavakat különböztetünk meg. Az elfogyasztott napi zsír mennyisége nem haladhatja meg a napi energiabevitel 25%-át, mert a túlzott zsírfogyasztás (főleg ha állati eredetű zsírokról beszélünk) szív és érrendszeri megbetegedéseket okozhat.

6. csoport:
Az A-vitamin forrását jelentő zöldségek, gyümölcsök (kajszibarack, cékla, brokkoli, répa, cikória, endivia-saláta, fejes saláta, sárgadinnye, őszibarack, paprika, sütőtök) Rostokat, ásványi anyagokat, vizet es gyümölcscukrot tartalmaznak.

7. csoport:
C-vitamin forrását jelentő zöldségek, gyümölcsök, mint a narancs, brokkoli, karfiol, eper, málna, citrom, mandarin, paprika, paradicsom, grapefruit.

Következésképpen az egészséges táplálkozáshoz naponta legalább 5 adagnyi zöldség és gyümölcs, gabonaféleség (ha teljes kiőrlésű, még több rostanyagot biztosít a szervezet számára), hal fogyasztása ajánlott, oliva olaj hozzáadásával. A hús fogyasztását heti három-négy alkalommal engedi a magas telített zsirsavtartalma miatt. Hal és hús helyett lehet alacsony kalória tartalmú sajtokat fogyasztani, mint pl. a tehén- és juhtúró, kenhető krémsajtok, a mozzarella, és lágy sajtok.

Για μένα

Για μένα

Για μένα

Facebook

Syntageseukoles.gr

Κατηγορίες

Γρήγορο φαγητό

Γρήγορο φαγητό

Ζυμαρικά

Ζυμαρικά

Κρεατικά

Κρεατικά

Όσπρια

Όσπρια

Συνταγές

  • Ψωμί του τοστ με τόνο (γρήγορο-εύκολο-λίγες-θερμίδες)Ψωμί του τοστ με τόνο (γρήγορο-εύκολο-λίγες-θερμίδες) (1.426)
  • Παστίτσιο νηστίσιμο αλάδωτοΠαστίτσιο νηστίσιμο αλάδωτο (1.315)
  • Ψημένη Φέτα στο φούρνο σε αλουμινόχαρτοΨημένη Φέτα στο φούρνο σε αλουμινόχαρτο (864)

Κουζίνα

Ελληνική

Ελληνική

Ιταλική

Ιταλική

Ουγγαρέζικη

Ουγγαρέζικη

Tags

beef broccoli cheese chicken corn FODMAP hot mushrooms quick spicy sushi whole grains Διατροφή Κεφτέδες γλυκό λίγες θερμίδες λαχανικά οσπρια τοστ τόνος φούρνο ψάρι

Instagram Feed

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Facebook

Συνταγές

  • Ψωμί του τοστ με τόνο (γρήγορο-εύκολο-λίγες-θερμίδες)Ψωμί του τοστ με τόνο (γρήγορο-εύκολο-λίγες-θερμίδες)
  • Παστίτσιο νηστίσιμο αλάδωτοΠαστίτσιο νηστίσιμο αλάδωτο
  • Ψημένη Φέτα στο φούρνο σε αλουμινόχαρτοΨημένη Φέτα στο φούρνο σε αλουμινόχαρτο

Κατηγορίες

Γλυκά

Γλυκά

Γρήγορο φαγητό

Γρήγορο φαγητό

  • Όροι Χρήσης
  • Privacy Policy
  • About Us

syntageseukoles.gr | ALL RIGHTS RESERVED | © 2019