Μπορεί οι εταιρείες να μας κοροϊδεύουν με την ποιότητα των τροφίμων;

Εκτός του ότι έχουμε τρομερές αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων στα ράφια του σούπερ μάρκετ παρατηρούμε ότι κάποιες εταιρείες μειώνουν και τις ποσότητες στις συσκευασίες τους (Shrinkflation Shrinking inflation) και άλλες εταιρείες αλλάζουν τις συνταγές δηλαδή τα συστατικά των προϊόντων τους (Skimpflation Skimp inflation).

Το skimp προέρχεται απο την λέξη τσιγκουνιά ή κόβω και την λέξη inflation πληθωρισμός την χρησιμοποιούν για να δείξουν κάποιες καινούργιες πρακτικές των εταιρειών που μειώνουν την ποιότητα των προϊόντων τους.

Όλο και περισσότερο βλέπουμε σε κάποια γνωστά προϊόντα στο ράφι του σουπερμάρκετ με την ένδειξη νέο η νέα συνταγή, την εποχή που έχουμε πληθωρισμό και οι τιμές όλο αυξάνουν η αλλαγή της συνταγής ενός προϊόντος πιστεύεται ότι έγινε για όφελος του καταναλωτή ή για να μειωθεί το κόστος που συνήθως έχει και συνέπεια την μείωση της ποιότητας του;
Συνήθως αντικαθίστανται τα ακριβά συστατικά με συστατικά που δεν έχουν τόσο μεγάλο κόστος. Αυτό ως καταναλωτές είναι πολύ δύσκολο να το αναγνωρίσουμε επειδή δεν κοιτάμε τα συστατικά στις ετικέτες των τροφίμων και είναι σχεδόν αδύνατον να θυμόμαστε τα συστατικά του προϊόντος πριν την αλλαγή.

Μία πρόσφατη μελέτη απο τον συνήγορος του καταναλωτή του Αμβούργο διαπίστωσε ότι οι εταιρείες έχουν αντικαταστήσει το ηλιέλαιο με το φοινικέλαιο, άλλη εταιρία μείωσε την ποσότητα προϊόντος στην συσκευασία κατα 21% και αύξησε την ποσότητα σε νερό κατά 10% και εταιρίες που αντικατέστησαν την κρέμα γάλακτος με έλαιο καρύδας στο παγωτό τους. (vzhh.de)
Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ υπάρχουν και πολλά εστιατόρια που μπορεί να χρησιμοποιούν convenience προϊόντα (προετοιμασμένα προϊόντα-γεύματα), όπως π.χ. η σος Hollandaise η οποία είναι αγοράζεται συνήθως από την βιομηχανία τροφίμων. (Wikipedia, Convenience_food)
Αυτές οι πρακτικές μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα των τροφίμων. Για παράδειγμα, η μείωση της ποσότητας μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερα ή λιγότερο γευστικά προϊόντα. Η αλλαγή των συνταγών μπορεί να οδηγήσει στη χρήση πιο φτηνών ή λιγότερο θρεπτικών συστατικών. Η χρήση πιο φτηνών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε προϊόντα με χαμηλότερη ποιότητα.

Δεν είναι εκνευριστικό να αλλάζουν τα συστατικά; και γιατι το κάνουν οι εταιρίες αφού οι καταναλωτές μπορεί αν το μάθουν να μην αγοράσουν τα προϊόντα τους;

Θα πρέπει να προσέχουμε περισσότερο όταν αγοράζουμε τρόφιιμα και να διαβάζουμε τις ετικέτες.

vzhh.de https://www.vzhh.de/sites/default/files/medien/136/dokumente/2023-09_Verbraucherzentrale-Hamburg_Skimpflation-bei-Lebensmitteln.pdf
https://www.vzhh.de/themen/lebensmittel-ernaehrung/einkaufsfalle-supermarkt/skimpflation-lebensmittel-von-schlechterer-qualitaet
Wikipedia,Convenience food https://en.wikipedia.org/wiki/Convenience_food

Author

Γράψτε ένα σχόλιο