Τι σημαίνει μία Ισορροπημένη Διατροφή; (από my-diet.gr)

Μία ισορροπημένη διατροφή εκτός από το ενεργειακό ισοζύγιο συμπεριλαμβάνει και  μεγάλη ποικιλία τροφίμων έτσι ώστε να έχουμε το σωστό αποτέλεσμα.

Ο παρακάτω πίνακας του WHO και FAO περιγράφει την αναλογία των διάφορων πηγών ενέργειας μίας ισορροπημένης διατροφής ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος της πρόκλησης χρόνιων ασθενειών από μία ανεπαρκή πρόσληψη αυτών[1].

 

 

Οι στόχοι πρόσληψης των
θρεπτικών συστατικών
 

Διαιτητικοί Παράγοντες Στόχοι (επί της % της συνολικής ενέργειας ή τιμές)
Συνολικά Λιπαρά

Kορεσμένα λιπαρά οξέα

Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα

ω-6 Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα

ω-3 Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα

Trans λιπαρά οξέα

Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα

15-30%

<10%

6-10%

5-18%

1-2%

<1%

Από την διαφορά

Συνολικοί Υδατάνθρακες

ελεύθερα σάκχαρα

50-75%

<10%

Πρωτεΐνες 10-15%
Χοληστερίνη <300mg
Αλάτι < 5 g
Φρούτα και λαχανικά >= 400 g ημερησίως
Φυτικές Ίνες >20g
Μη-αμυλούχοι Υδατάνθρακες >25 g

Υπολογίζεται από ως: συνολικά λιπαρά – (κορεσμένα λιπαρά οξέα+ πολυακόρεστα λιπαρά οξέα + trans λιπαρά οξέα)

Ο όρος ”ελεύθερα σάκχαρα’ ‘αναφέρεται σε όλους τους μονοσακχαρίτες και δισακχαρίτες που προστίθενται στα τρόφιμα από τον κατασκευαστή, μάγειρα ή τον καταναλωτή, καθώς και τα σάκχαρα που υπάρχουν εκ φύσεως στα σιρόπια μέλι και χυμούς φρούτων.

 

 

 

Πηγές:

[1]Report of the joint WHO/FAO expert consultation (2003), Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases, WHO Technical Report Series, No. 916 (TRS 916)
<http://www.who.int/dietphysicalactivity/publications/trs916/download/en/index.html>

 

 

Author

Γράψτε ένα σχόλιο