Αλλάξτε τις συνήθειες των παιδιών και την σχέση αυτών με την υγιεινή διατροφή
Αλλάξτε τις συνήθειες των παιδιών και την σχέση αυτών με την υγιεινή διατροφή
–Πρέπει να παρέχονται σε αφθονία λαχανικά και φρούτα, όταν υπάρχουν φρούτα και λαχανικά στο σπίτι έχουμε αύξηση της πρόσληψης αυτών [10].
-Δώστε χρώμα στα πιάτα με φρούτα και λαχανικά, έχει αποδεχθεί ότι τα διάφορα χρώματα σε ένα πιάτο επηρεάζει θετικά την πρόσληψη. Έτσι σε ένα πιάτο βάλτε ρόγες σταφυλιών, κομμάτια μήλου, κομμάτια αχλαδιού.
-Πρέπει να αυξηθεί το μέγεθος των μερίδων των φρούτων και των λαχανικών και ταυτόχρονα να μειωθεί το μέγεθος των μερίδων όπως των γλυκών και φαστ φουντ. Το μέγεθος των μερίδων επηρεάζει την πρόσληψη των τροφίμων όποια και αν είναι η γεύση.[12]
-Πρέπει να τοποθετήσουμε τα γλυκά σε μη ορατά και δύσκολα προσβάσημα σημεία στο σπίτι. Επειδή όσο πιο μεγαλύτερο κόπο πρέπει να καταβάλουμε για να φτάσουμε στα γλυκά τόσο μειώνεται και η πρόσληψη αυτών, ακόμη όσο πιο πολύ βλέπουμε τα γλυκά τόσο αυξάνετε η ζήτηση για αυτά και τελικός η πρόσληψη αυτών.[13]
-Δεν πρέπει να τρώμε βλέποντας τηλεόραση, θα πρέπει να τρώμε πάντα στο τραπέζι. Έχει παρατηρηθεί ότι βλέποντας τηλεόραση έχουμε την αύξηση των προσλαμβανόμενων τροφίμων. [14,15]
[10] Neumark-Sztainer D, Wall M, Perry C, Story M. Correlates of fruit and vegetable intake among adolescents. Findings from Project EAT. Prev Med 2003;37:198–208.
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091743503001142
[12] Brian Wansink PhD, Junyong Kim PhD. Bad Popcorn in Big Buckets: Portion Size Can Influence Intake as Much as Taste. Journal of Nutrition Education and Behavior, 37(2005), pp242-245.http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1499404606602789
[13] James E Painter, Brian Wansink, Julie B Hieggelke. How visibility and convenience influence candy consumption. Appetite , 38(2002), pp. 237-238. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S019566630290485X
[14] Mitsuru Shimizu, Brian Wansink. Watching food-related television increases caloric intake in restrained eaters. Appetite, 57(2011), pp. 661-664. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666311005472
[15] Jean L. Wiecha, PhD and Karen E. Peterson et.all. Impact of Television Viewing on Dietary Intake in Youth. Arch Pediatr Adolesc Med., 160(2006),pp.436-442. http://archpedi.ama-assn.org/cgi/content/abstract/160/4/436