Υπάρχουν πολλά αίτια που πετάμε τρόφιμα ένας από αυτούς είναι και η λάθος αποθήκευση τους μετά την αγορά στο σπίτι. 

Συνήθως λάθη γίνονται κατά την αποθήκευση λαχανικών και φρούτων, έτσι πρέπει να προσέξουμε κάποια πράγματα όπως ότι κάποια τρόφιμα εκπέμπουν αιθυλένιο το οποίο επηρεάζει την ωρίμανση κάποιων φρούτων και λαχανικών. 

Ακόμη πρέπει να ξεχωρίσουμε τους κλιμακτηριακούς απο τους μη-κλιμακτηριακούς καρπούς και οι κλιμακτηριακοί καρποί παράγουν αιθυλένιο και επηρεάζονται περισσότερο από την παρουσία του. 

 Έτσι οι μπανάνες (κλιμακτηριακός καρπός) εάν τοποθετηθούν μαζί με μήλα που παράγουν περισσότερο αιθυλένιο θα αποπρασινηστούν (ωριμάζουν) γρηγορότερα αφού τα βάλουμε μαζί. 

Ποιός δεν τα πάει καλά με τον γείτονα του κατά την αποθήκευση;;

Όπως είπαμε κάποια είδη λαχανικών και φρούτων εκλύουν κατά την αποθήκευση τους το αέριο αιθυλένιο. Είναι αέριο που προάγει την ωρίμανση όπως αναφέρθηκε μπανάνων και μήλων. 

Όταν δεν είναι επιθυμητή η  ωρίμανση καλο θα είναι να αποφεύγεται η αποθήκευση καρπών ξεχωριστά απο καρπούς που εκπέμπουν έντονα αιθυλένιο.

Πολύ εκπομπήΑρκετή εκπομπή Εκπομπή Μέτρια
ΜήλαΒερίκοκα 
Αβοκάντο
Αχλάδια
Νεκταρίνια
Δαμάσκηνα  
Μπανάνες
Μύρτιλα
Μάνγκο
Πεπόνια

Άλλος παράγοντας που επηρεάζει την διάρκεια συντήρησης ειναι η αναπνοή και η θερμοκρασία που αποθηκεύουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας. 

Κάποια φρούτα δεν κάνει να τα βάλουμε στη ψύξη και την κατάψυξη όπως πατάτες και μπανάνες αλλοιώνονται Οι πατάτες σχηματίζουν σάκχαρα τα οποία αντιδρούν με την ασπαραγίνη σχηματίζουν ακρυλαμίδιο κατά το τηγάνισμα. 

Τοποθεσίες αποθήκευσης 

Ψυγείο

Τα τρόφιμα θα πρέπει να αποθηκεύονται ανάλογα τις προτιμήσεις τους στις διάφορες ζώνες του ζώνες αποθήκευσης ενός συμβατικού ψυγείου που φαίνεται στο παρακάτω εικόνα.

Ποιά Τρόφιμα δεν επηρεάζονται στο ψυγείο;

Φρούτα ανθεκτικά στη συντήρηση στο ψυγείοΛαχανικά ανθεκτικά στη συντήρηση στο ψυγείο
Μήλα, αχλάδια, σταφύλια, βερίκοκα, κεράσια, νεκταρίνια, ροδάκινα, δαμάσκηνα,φράουλες, σμέουρα, βατόμουρα, σύκα, ακτινίδιαΜαρούλι, αρακάς, λάχανο, καρότα, μπρόκολο, κουνουπίδι, ραπανάκια, σέλινο, σπαράγγια, σπανάκι, καλαμπόκι

Ραφιέρα-Ντουλάπι (Ξηρή αποθήκευση)

Ευαίσθητα στη συντήρηση στο ψυγείο λαχανικά και φρούτα

Αυτά τα τρόφιμα θα πρέπει να αποθηκευτούν σε ξηρό, ψυχρό και σκοτεινό μέρος σε ράφι εκτός και εάν τα έχουμε κόψη ή τεμαχίσει τότε να τα τοποθετούμε σε αεροστεγές δοχείο ή τα καλύπτουμε με μεμβράνη και τα τοποθετούμε στο ψυγείο.  

Ευαίσθητα στη ψύξη ΦρούταΕυαίσθητα στη ψύξη Λαχανικά
Καρπούζι/ Πεπόνι
Ανανάς
Μάνγκο
Αβοκάντο
Μπανάνα
Πορτοκάλια
Μανταρίνια
Λεμόνια
Μελιτζάνες
Αγγούρια
Φασολάκια
Πατάτες
Κολοκύθι
Πιπεριά
Τομάτες
Κολοκυθάκια

Ακόμη όταν θέλουμε να αποθηκεύσουμε συσκευασμένα προϊόντα, καλό θα ήταν να ενημερώνεστε ποιές συνθήκες αποθήκευση αναγράφονται στην ετικέτα τροφίμου.

Π.χ. Προστασία από τη θερμοκρασία. Σε ξηρό χώρο αποθήκευση.

Τρόφιμα που μπορούν να αποθηκευτούν σε θερμοκρασίες δωματίου είναι τα εξής:

-Ψωμί

-Αρτοποιήματα

-Ζυμαρικά, Ρύζι

-Αλάτι, Ζάχαρη, Αλεύρι

-Μέλι

-Μπαχαρικά

-Λάδι

-Καφές, τσάι, κακάο

-κορν φλέικς, βρώμη

-Αποξηραμένα φρούτα, ξηροί καρποί

 Σωστή αποθήκευση των τροφίμων κάνει τη διαφορά


Για φρούτα που δεν μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο

Για Λαχανικά που δεν μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο
Για ψωμί και ψωμάκια για να μην ξεραθούν


Κάτω έχει λιγότερο ζέστη και σκοτάδι εδώ αποθηκεύονται τρόφιμα που θέλουν σκοτάδι και είναι ευαίσθητα σε ζέστη
Author

Write A Comment