Υπολογίστε την περιεκτικότητα σε Πουρίνες των τροφίμων

Υπολογίστε την περιεκτικότητα σε Πουρίνες των τροφίμων

Ταξινόμηση ανάλογα με την περιεκτικότητα σε πουρίνες (Kaneko, 2014): 

1: η πολύ χαμηλή σε περιεκτικότητα ομάδα: λιγότερο από 50 mg/100 g (λιγότερο από 350 μmol/100 g), 
2: η χαμηλή σε περιεκτικότητα ομάδα: 50–100 mg/100 g (350–700 μmol/100 g), 


3: η μέτρια σε περιεκτικότητα ομάδα: 100–200 mg/100 g (700–1400 μmol/100 g), 
4: η υψηλή σε περιεκτικότητα ομάδα: 200–300 mg/100 g (1400–2050 µmol/100 g), 
5: η πολύ υψηλή σε περιεκτικότητα ομάδα: περισσότερα από 300 mg/100 g (πάνω από 2050 µmol/100 g)

Μία χαμηλή διατροφή σε πουρίνες μπορεί να συμβάλει στην μείωσει των επιπέδων του ουρικού οξέους κατά 10-15% (Choi et. al., 2005) .

Το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το τυρί είναι τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες που μπορούν να καταναλώνονται καθημερινά.

ΤρόφιμοΠεριεκτηκότητα πουρινών
σε mg/100 g
Περιεκτηκότητα ουρικό οξύ
σε mg/100 g
Τυρί, τριμμένο136.7
Τυρί, επεξεργασμένο26.7
Τυρί, cottage0 6
Αυγό, κοτόπουλο, ωμό00
Γάλα00
Γιαούρτι6.16.1

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά

Λαχανικά, σαλάτες και μανιτάρια

Σχεδόν όλα τα είδη των λαχανικών τα περισσότερα λαχανικά έχουν μική περιεκτηκότητα σε πουρίνες, εκτός απο μερικά λαχανικά όπως τα σπαρράγγια, μπρόκολο και μανιτάρια. Τα λαχνικά που βράζονται χάνουν κατά τον βρασμό τους μία πόσοτητα απο τις πουρίνες που περιέχουν.

ΤρόφιμοΠεριεκτηκότητα πουρινών
σε mg/100 g
Περιεκτηκότητα ουρικό οξύ
σε mg/100 g
Σπαράγγια, ωμά32.8537.5
Φύτρα φασολιών, ωμά42.5541.2
Φύτρα μπρόκολου, ωμά129.62153
Μπρόκολο, βραστό51.8261.3
Μπρόκολο ωμό7081.8
Λάχανο, κινέζικο (pakchoi), ωμό78.2
Λάχανο, ωμό3.23.8
Καρότα, ωμά2.12.5
Κουνουπίδι, ωμό57.267.2
Καλαμπόκι, ωμό11.813.7
Αγγούρι, ωμό9.411.1
Μελιτζάνα, ωμή50.858.7
Σκόρδο, ωμό17.0720.1
Ρίζα τζίντζερ, ωμή2.282.5
Τζίντζερ, Ιαπωνικό (μυόγκα), ωμό7.79.3
Πράσο, ωμό41.448
Μανιτάρια, χιρατάκε, ωμά142.3168.1
Μανιτάρια, maitake, ωμά98.57116.7
Μανιτάρια, nameko, ωμά28.533.6
Μανιτάρια, shiitake, αποξηραμένα379.5448.8
Μανιτάρια, shiitake, ωμά20.824.4
Μπάμιες, ωμές39.5146.3
Κρεμμύδια, ωμά2.22.7
Μαϊντανός, φρέσκος289.3341.3
Μπιζέλια, πράσινο, σε κονσέρβα18.921.9
Πιπεριές, γλυκές, πράσινες, ωμές69.179.8
Πατάτα, ωμή6.57.5
Κολοκύθα, ωμή56.766.3
Φύκια, nori, αποξηραμένα591.5695.6
Φύκια, wakame, ωμά262.3306.5
Σόγια, πράσινα, ωμά4856.1
Σπανάκι, βραστό39.1845.9
Σπανάκι, ωμό91.43107.1
κολοκυθάκια, ωμά13.115.3
Γλυκοπατάτα, ωμή1720.1
Ντομάτες, τύπου cherry, ωμές3.13.7
Καλαμπόκι11,713,7

Φρούτα και χυμοί φρούτων

Τα φρούτα είναι τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες και μπορούν να καταναλώνονται έως και δύο μερίδες ημερησίως. Γενικά τα φρούτα έιναι πλούσια σε υδατάνθρακες και κυρίως σε φρουκτόζη που λόγω της ιδιαιτεότητας της επηρεάζει την αποβολή του ουρικού και πρέπι να προσέχουμε και να αποφεύγουμε τηνπρόσληψη υπερβολικών ποσοτήτων αποξηραμένων φρούτων καθώς περιέχουν πολλή φρουκτόζη.

ΤρόφιμοΠεριεκτηκότητα πουρινών
σε mg/100 g
Περιεκτηκότητα ουρικό οξύ
σε mg/100 g
Αβοκάντο, ωμό18.421.8
Μπανάνες, ωμές33.5
Φράουλες, ωμές2.22.4

Όσπρια και τόφου

Τα όσπρια και τα προϊόντα από αυτά, όπως το τόφου περιέχουν γενικά υψηλές ποσότητες σε πουρίνες. Επειδή όμως τα όσπρια περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα η κατανάλωση τους με μέτρο δεν συνήθος δεν προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις.

ΤρόγιμοΠεριεκτηκότητα πουρινών
σε mg/100 g
Περιεκτηκότητα ουρικό οξύ
σε mg/100 g
Φασόλια, ξηρά ωμά213260.8
Φασόλια, pinto, ξηρά, ωμά171202.1
Φασόλια, μικρά λευκά, ξερά, ωμά202237.9
Μαυρομάτικα μπιζέλια, ξηρά, ωμά230270.5
Ρεβύθια (φασόλια garbanzo), ξηρά, ωμά5666.3
Φακές, αποξηραμένες, ωμές222329.4
Φασόλια Lima, baby, ξηρά, ωμά144176.3
Φασόλια Λίμα, μεγάλα, ξηρά, ωμά149182.9
Μίσο56.1362.2
Μπιζέλια, ξηρά, ωμά195232
Γάλα σόγιας21.9325.8
Συμπύκνωμα πρωτεΐνης σόγιας, που παράγεται με όξινη πλύση192.41228
Σάλτσα σόγιας από σόγια και σιτάρι (shoyu)48.5556.6
Σόγια, ζυμωμένη (Natto)113.91132.8
Σόγια, ξηρή, ωμά172.5201.7
Τόφου (Κίνου)2023.3
Τοφού, βρασμένο για 3 λεπτά21.926
Τοφού, βρασμένο για 5 λεπτά35.7841.5
Τόφου, τηγανητό54.463.2
Tofu, αποξηραμένο-κατεψυγμένο (koyadofu)292.3342

Προϊόντα κρέατος, πουλερικών και αλλαντικών


Το κρέας, τα πουλερικά και τα λουκάνικα είναι τρόφιμα ιδιαίτερα πλούσια σε πουρίνες. Το πολύ δύο μικρές μερίδες την εβδομάδα προτιμήστε άπαχο κρέας και αποφύγετε το δέρμα, τα εντόσθια και γενικά τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα.

Προϊόντα οργάνων βοείου κρέατος

ΤρόφιμοΠεριεκτηκότητα πουρινών
σε mg/100 g
Περιεκτηκότητα ουρικό οξύ
σε mg/100 g
Μοσχαρίσιος εγκέφαλος, ωμός162198.4
Μοσχαρίσια καρδιά, ωμή147.5173.8
Μοσχαρίσιο συκώτι, ωμό208.5255.5
Βοδινό στομάχι, ωμό8499.2
Βοδινή γλώσσα, ωμή90.4109.3
Μοσχάρι (εκτός από όργανα) 
Μοσχαρίσιο ψαρονέφρι, ωμό92.995.8
Μοσχάρι μπροστινό, ωμό (μη καθορισμένο)77.4292.5
Μοσχαρίσιο πλευρό, ωμό74.389
Μοσχαρίσιο ψητό, μαγειρεμένο124.8154.3
Μοσχαρίσιο κρέας , ψημένο143.4173.8
Μοσχαρίσιο κρέας , ωμό123151.3
Μοσχαρίσιο φιλέτο, ωμό107.55127.8
Μοσχαρίσιος λαιμός, ωμός100.6121
Μοσχαρίσιο κιμά, μαγειρεμένο89.9103.3

Προϊόντα οργάνων αρνιού, μοσχαριού και θηραμάτων

ΤρόφιμοΠεριεκτηκότητα πουρινών
σε mg/100 g
Περιεκτηκότητα ουρικό οξύ
σε mg/100 g
Αρνίσιο συκώτι, ωμό147176
Αρνίσια παϊδάκια και ψητά127.5156
Προβατίνα, ωμό94.9113.3

Χοιρινό

ΤρόφιμοΠεριεκτηκότητα πουρινών
σε mg/100 g
Περιεκτηκότητα ουρικό οξύ
σε mg/100 g
Χοιρινό συκώτι, ωμό287331.2
Χοιρινή γλώσσα, ωμή104136.1
Χοιρινός λαιμός, ωμός70.685.7
Χοιρινά παϊδάκια, ωμά75.8110.9
Χοιρινό ψητό και μπριζόλες, μαγειρεμένες119.8146.2
Χοιρινό κότσο, ωμό113137.8
Χοιρινή σπάλα, ωμή93.7114.3
Χοιρινό φιλέτο, ωμό90.9110.9

Κοτόπουλο

ΤρόφιμοΠεριεκτηκότητα πουρινών
σε mg/100 g
Περιεκτηκότητα ουρικό οξύ
σε mg/100 g
Καρδιά κοτόπουλου, ωμή174.3203.4
Συκώτι κοτόπουλου, ωμό287.3341.3
Στήθος κοτόπουλου, ωμό161.6194.9
Στήθος κοτόπουλου, ψητό178.5210.6
Στήθος κοτόπουλου, βραστό183.5213.5
Μπούτι κοτόπουλου, ωμό118.23144.9
Λαιμός κοτόπουλου, ωμός122.9149.6
Δέρμα κοτόπουλου (από μπούτια και μπούτια),93.8114.3
Μπούτι κοτόπουλου, ωμό141.7171.1
Μπούτι κοτόπουλου, ψητό148.9182.8
Μπούτι κοτόπουλου, βρασμένο146.3177.9
Φτερούγες κοτόπουλου, ωμές137.5168.1
Γαλοπούλα, ωμή96117.1

Αλλαντικά

ΤρόφιμοΠεριεκτηκότητα πουρινών
σε mg/100 g
Περιεκτηκότητα ουρικό οξύ
σε mg/100 g
Παστό βοδινό46.957.4
Λουκάνικο φρανκφούρτης49.960.5
Τύποι ζαμπόν,69.2590.8
Πατέ, συκώτι8094.1
Χοιρινό, μπέικον61.875.6
Προσούτο (ζαμπόν Πάρμας)138.3168.2
Σαλάμι120.4146.2
Λουκάνικο τύπου Βιέννης45.555.5

Ψάρια και οστρακοειδή

Όπως το κρέας και τα ψάρια είναι από τα τρόφιμα πλούσια σε πουρίνες. Θα πρέπει να περιοριστεί η πρόσληψη τους το πολύ δύο μερίδες την εβδομάδα. Να επιλέγετε πάντα ένα φιλέτο ψαριού χωρίς το δέρμα. Ο τόνος μύδια κ.α. είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πουρίνες. καλύτερα να αποφευγον.

ΤρόφιμοΠεριεκτηκότητα πουρινών
σε mg/100 g
Περιεκτηκότητα ουρικό οξύ
σε mg/100 g
Γαύρος, κονσέρβα321373
Γαύρος, αποξηραμένος11091314.2
Γαύρος, ωμός411515.3
Παλαμίδα, αποξηραμένη492.9574.22
Κυπρίνος, ωμός103.2126.1
Μύδια, κονσέρβες6276.5
Μύδια, ακατέργαστα119.4142.9
Καβούρι, κόκκινος βασιλιάς, ωμός118.05140.5
Μπάλα ψαριού, επεξεργασμένη67.780.7
Λουκάνικο ψαριού, επεξεργασμένο22.726.9
Ρέγγα, κονσέρβα378438.4
Ρέγγα, ωμή139.2169.8
Αστακός, αγκαθωτός, ωμός102.2125.2
Σκουμπρί, σε κονσέρβα246289.7
Σκουμπρί, γρύλος, μισοξηραμένο245.9289.1
Σκουμπρί, δέρμα, ωμό11751362

Σούπες και σάλτσες

ΤρόφιμοΠεριεκτηκότητα πουρινών
σε mg/100 g
Περιεκτηκότητα ουρικό οξύ
σε mg/100 g
Mirin (κρασί μαγειρικής)1.21.4
Σάλτσα, μπάρμπεκιου14.918.4
Σάλτσα, ψάρι93.1113.6
Σάλτσα, στρείδι134.4161.8
Σούπα, τύπου κινέζικης σούπας, σε σκόνη185.9226.1
Σούπα, τύπου matsutake, σε σκόνη233.9274.4
Ζωμός Umami, σε σκόνη45.5843.3

Γλυκά

Μέλι 0.8

Δημητριακά

Το λευκό ψωμί δεν περιέχει πολλές πουρίνες να αποφεύγουμε ψωμί με ηλιόσπορους και φύτρες σιταριού. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με το πλιγούρι βρώμης, το Πίτουρο ρυζιού και το μούσλι. Θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

ΤρόφιμοΠεριεκτηκότητα πουρινών
σε mg/100 g
Περιεκτηκότητα ουρικό οξύ
σε mg/100 g
Αλεύρι σίτου ολικής αλέσεως11.513.5
Αλεύρι ζαχαροπλαστικής25.830.3
Αλεύρι φαγόπυρου75.989.1
Αλεύρι για κέικ15.718.5
Αλεύρι για ΨΩΜΙ25.830.3
Κριθάρι, ωμό44.352.1
Ψωμί, κρούστα (μπαγκέτα)15.718.5
Ψωμί, λευκό12.214.6
Ρύζι, λευκό, μαγειρεμένο5.97.1
Ρύζι, λευκό, ωμό32.638.9
Πίτουρο ρυζιού100.2116.2
Κρακεράκια ρυζιού14.216.2
Καστανό ρύζι37,443,7

Αλκοολούχα ποτού

Η μη αλκοολούχα μπύρα, η μπύρα και όλα τα άλλα αλκοολούχα ποτά (χωρίς εξαίρεση) είναι ακατάλληλα.

ΤρόφιμοΠεριεκτηκότητα πουρινών
σε mg/100 g
Περιεκτηκότητα ουρικό οξύ
σε mg/100 g
Μπύρα Lager10.6612,5
Μπύρα ‘κανονική’8.489,8
Μπύρα, μαύρη13.5115,9
Μπύρα, από σιτάρι8.059,4
Μπύρα, χαμηλή σε αλκοόλ4.625,38
Μπύρα, Πιλς9.8311,4
Κονιάκ0.380,45
Radler (μείγμα μπύρας και λεμονάδας)3.584,18
Ουίσκι0.210,27
Κρασί1,191,39

Περιεκτικότητα σε πουρίνες σε επιλεγμένα συμπληρώματα διατροφής

ΤρόφιμοΠεριεκτηκότητα πουρινών
σε mg/100 g
Περιεκτηκότητα ουρικό οξύ
σε mg/100 g
μαγιά μπύρας2995.73561,5
Προϊόν μαγιάς μπύρας4201.91423,4
Χιτίνη, Χιτοσάνη4202.50,7
Χλωρέλλα7385.23747,3
DNA/RNA21493.625640,8
Γλυκοζαμίνη11.814,4
Χυμός νουκλεϊκού οξέος8.39,6
Πολυσακχαρίτης58.168,7
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ403.5494,3
Ζυγαριά και κολλαγόνο2.93,4
Ισοφλαβόνη σόγιας6.87,9
Σπιρουλίνα1076.81268,5

K. Kaneko, Y. Aoyagi, T. Fukuuchi, K. Inazawa  and N. Yamaoka. 2014. Total Purine and Purine Base Content of Common Foodstuffs for Facilitating Nutritional Therapy for Gout and Hyperuricemia. https://www.jstage.jst.go.jp/article/bpb/37/5/37_b13-00967/_pdf/-char/ja

B. Wu, J. Roseland, D. Haytowitz, P. Pehrssonb, A. Ershowc. Availability and Quality of Published Data on the Purine Content of Foods, Alcoholic, Beverages, and Dietary Supplements. https://www.nal.usda.gov/sites/www.nal.usda.gov/files/ars_purine_content_of_foods.pdf

Choi, H. K., S. Liu, and G. Curhan. 2005. Intake of Purine-Rich Foods, Protein, and Dairy Products and Relationship to Serum Levels of Uric Acid: The Third National Health and Nutrition Examination Survey.

Author

Γράψτε ένα σχόλιο