Ξέρουμε ποιά κανέλα αγοράζουμε; Ποιές διαφορές έχουν;

Υπάρχουν πολλά είδη κανέλας εδώ στην αγορά βρίσκουμε κυρίως την κανέλα κεϋλάνης και την κανέλα κασσίας. Η κανέλα κεϋλάνης προέρχεται συνήθως απο την Σρι λάνκα ενώ η κανέλα κασσία απο την ανατολική Ασία κυρίως την Κίνα. 

Διαφέρουν στην σύσταση τους στην περιεκτικότητα τους σε αιθέρια έλαια, σε αλδεΰδες και σε άλλα συστατικά (wiki-zimt, 2023). Η κύρια διαφορά που μας ενδιαφέρει είναι η περιεκτικότητα τους σε κουμαρίνη, η κανέλα κάσσιας περιέχει κουμαρίνη σε διάφορες ποσότητες έχει διακυμάνσεις στην περιεκτικότητα απο 1,38-7,0 mg/g (Drobac.2020; Blahová, 2012) ενώ η κανέλα κεϋλάνης περιέχει μικρότερες ποσότητες 0,08-0,15 mg/g (Drobac.2020). 

Η κουμαρίνη σε υψηλές δόσεις θεωρείται επιβλαβής για την υγεία. H ευρωπαϊκή αρχή για ασφάλεια των τροφίμων EFSA (EFSA-Journal, 2008) καθιέρωσε την ανεκτή ημερήσια πρόσληψη (TDI) για κουμαρίνη είναι σε 0,1 mg ανά kg σωματικού βάρους, δηλαδή μπορούμε να προσλαμβάνουμε ποσότητες ημερησίως χωρίς να έχουμε δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία μας. Αυτές οι τιμές είναι γενικές οδηγίες απο την EFSA.

Έτσι ένας ενήλικας βάρους 60 kg θα μπορούσε να καταναλώσει (60*0,1) 6 mg κουμαρίνης ημερησίως εφόρου ζωής χωρίς επιπτώσεις για την υγεία του. Ενώ για ένα παιδί βάρους 15 kg η ποσότητα που θα μπορούσε να καταναλώσει θα είναι (15*0,1) 1,5 mg. 

Δεν έχουν θεσπιστεί ανώτατα όρια για την περιεκτικότητα σε κουμαρίνη στην κανέλα, στα βότανα και σε μπαχαρικά. Απο το 2011 στην ευρωπαϊκή ένωση ισχύουν τα ανώτατα όρια σε κανέλα σε τρόφιμα που θεσπίστηκαν στην οδηγία αριθμού 1334/2008 όρια για την περιεκτικότητα ανώτατα όρια περιεκτικότητας κανέλας σε τρόφιμα: 

Πίνακας ανώτατων ορίων κουμαρίνης σε τρόφιμα

ΤρόφιμοΑνώτατο όριο κουμαρίνης mg/kg
Παραδοσιακά ή/και εποχιακά αρτοσκευάσματα που αναγράφουν κανέλα στην επισήμανση 
«Δημητριακά προγεύματος» συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου muesli 
Εκλεκτά αρτοσκευάσματα εκτός των παραδοσιακών ή/και εποχιακών αρτοσκευασμάτων που αναγράφουν κανέλα στην επισήμανση
Επιδόρπια
50


20

15

5

Σπάνια βλέπουμε σε μικρές ποσότητες ανεπιθύμητες παρενέργειες αλλά σε πειράματα με ποντίκια οι υψηλές προσλήψεις κουμαρίνης προκάλεσαν καρκίνο στο ήπαρ, καρκινογένεση  και τοξικότητα. Δεδομένα από έρευνες για την καρκινογένεση στον άνθρωπο δεν υπάρχουν.

Σε υψηλές προσλήψεις κανέλας καλό θα ήταν να προτιμούμε την κανέλα κεϋλάνης που έχει ελάχιστες έως καθόλου κουμαρίνη. 

Πως να μπορούμε να τις ξεχωρίσουμε

Εάν αγοράσουμε κανέλα σε σκόνη είναι πολύ δύσκολο να τις ξεχωρίσουμε, κανονικά η κανέλα κεϋλάνης είναι πιο ανοιχτόχρωμη απο την κανέλα κασσίας. Όταν αγοράζουμε την κανέλα ως ρολάκια η κανέλα κασσίας ο φλοιός που τυλίγεται σε ρολό είναι σχετικά πιο παχύς, ενώ στη κανέλα κεϋλάνης ο φλοιός είναι πιο λεπτός και στην διατομή φαίνονται πολλές λεπτές στρώσεις φλοιού οι οποίοι τυλίχτηκαν.

Θετικές επιδράσεις στην υγεία απο την κανέλα

Έχουν αναφερθεί ότι η κανέλα περιέχει ενώσεις που δρούν αντιοξειδωτικά, έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Δεν είναι τελείως ξεκάθαρη η επίδραση της, υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες έρευνες ως προς την επίδραση στο μεταβολισμό της γλυκόζης μέσω ινσουλινομιμητικής δράσης και στην επίδραση της στην απορρόφηση της χοληστερόλης και των λιπαρών οξέων στο έντερο (M. Silva, 2022). 

wiki-zimt, 2023. https://de.wikipedia.org/wiki/Zimt

M. Drobac, J. Arsenijević and N. Kovacevic. 2020.The Content of Coumarin in the Commercial Samples of Cinnamon Bark and Cinnamon-Containing Dietary Supplements Available on the Serbian Market.   

J. Blahová and Z. Svobodová. 2012. Assessment of Coumarin Levels in Ground Cinnamon Available in the Czech Retail Market. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3385612/ 

EFSA-Journal, 2008. Coumarin in flavourings and other food ingredients with flavouring properties ‐ Scientific Opinion of the Panel on Food Additives, Flavourings, Processing Aids and Materials in Contact with Food (AFC) – – 2008 – EFSA Journal – Wiley Online Library

M. Silva, M. Bernardo, J. Singh, M. Mesquita. 2022. Cinnamon as a Complementary Therapeutic Approach for Dysglycemia and Dyslipidemia Control in Type 2 Diabetes Mellitus and Its Molecular Mechanism of Action: A Review. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35807953/ 

Author

Γράψτε ένα σχόλιο