Παστίτσιο νηστίσιμο και αλάδωτο, μία πρόταση για την περίοδο της νηστείας και όχι μόνο. Γενικά είναι μία συνταγή χρονοβόρα, δύσκολη με πολλά βήματα. Αλλά γενικά το παστίτσιο δεν είναι μία εύκολη συνταγή πόσο μάλλον νηστίσιμη εκδοχή της.

Παστίτσιο νηστίσιμο αλάδωτο
Ingredients
- 15 g τοματοπολτός
- 90 g Τριμμένη φρυγάνια
- 115 g αλεύρι
- 150 g Ταχίνι
- 165 g κρεμμύδια
- 175 g Τυρί απομίμησης με 2% λιπαρά
- 420 g Μανιτάρια κονσέρβα σταργγισμένα
- 500 g Μακαρόνια χοντρά
Instructions
- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια στο μπλέντερ και πολτοποιούμε τις ντομάτες στο μπλέντερ. Αν τα μανιτάρια κονσέρβας δεν είναι κομμένα τα ψιλοκόβουμε και αυτά στο μπλέντερ.
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 800 ml νερό και το θερμαίνουμε, μόλις θερμανθεί λίγο προσθέτουμε το ταχίνι και σιγοβράζουμε αναμιγνύοντας το ταυτόχρονα.
- Σε μία άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό για τα μακαρόνια. όταν αρχίζει να βράζει προσθέτουμε τα μακαρόνια για παστίτσιο και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας τους. Αφού βράσουν τα μακαρόνια τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.
- Απο το μείγμα ταχίνι-νερού παίρνουμε 2 κούπες (περίπου 400ml) και τα τοποθετούμε σε ένα τηγάνι και το θερμαίνουμε. Σε αυτό προσθέτουμε το κρεμμύδι, τον πολτό ντομάτας, τις πολτοποιημένες ντομάτες, τον κύβο λαχανικών, τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και βράζουμε σε μέτρια φωτιά.
- Μόλις σωθεί το νερό απο το τηγάνι τα σβήνουμε (Προσέχουμε να μην υπάρχει νερό επειδή θα το παστίτσιο δεν θα έχει καλή συνεκτικότητα.
- Σε ένα ταψάκι τοποθετούμε στο πάτο του τριμμένη φρυγανιά. Πάνω απο την στρώση αυτή προσθέτουμε τα μισά καλά στραγγισμένα μακαρόνια. Στην συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα του τηγανιού το οποίο απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω απο τα μακαρόνια, πάνω απο το μείγμα αυτό απλώνουμε το τυρί.
- Τώρα απλώνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια πάνω απο τις υπόλοιπες στρώσεις.
- Για την μπεσαμέλ ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα τα αλεύρι και το θερμαίνουμε ώστε να έχουμε μία μικρή καστάνωση αυτού, προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα ταχίνη-νερού και τα αναμιγνύουμε υπο θέρμανση ώστε να μην σβολιάσει η μπεσαμέλ και να αποκτήσει την κατάλληλη συνεκτικότητα.
- Απλώνουμε την μπεσαμέλ πάνω απο την τελευταία στρώση μακαρονιών. Τα βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίους για 35-45 min, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια τις μπεσαμέλ.
Notes
Τέλια συνταγή αγααπημένη μου !!!