Στο σουπερμάρκετ υπάρχει μεγάλη ποικιλία χυμών που διακρίνονται ανάλογα την επί τοις εκατό περιεκτικότητα τους σε χυμό του φρούτου. Οι χυμοί μπορεί να προέρχονται απο φρούτο, πολτό φρούτο και να προστίθενται αρωματικές ουσίες, σάκχαρα και μέλι.

Απο το Απρίλιο του 2015 αποφασίστηκε να μην διατίθενται στην αγορά φυσικοί χυμοί φρούτων με πρόσθετη ζάχαρη. 

Οπότε οι φυσικοί χυμοί αποτελούνται 100% απο φρούτα είναι φυσικό προϊόν στο όποιο δεν επιτρέπεται η προσθήκη ζάχαρης, συντηρητικά, χρωστικές και άλλα πρόσθετα. Στο φυσικό χυμό περιέχεται μόνο η φρουκτόζη του φρούτου όπως ο σπιτικός χυμός. Στους φυσικούς περιλαμβάνονται και οι χυμοί που παρασκευάζονται απο τον συμπυκνωμένο χυμό. Έτσι απομακρύνεται το νερό απο το χυμό και κάποιες πτητικές ενώσεις και το συμπύκνωμα καταψύχεται και μεταφέρεται π.χ. απο την Λατινική Αμερική (χυμός πορτοκάλι) στην Ευρώπη.  

Φρούτο Νέκταρ: Είναι χυμός φρούτου με νερό και ζάχαρη 

Το νέκταρ φρούτου περιέχει φρουτοχυμό απο 25-50% ανάλογα του φρούτου από το οποίο παρασκευάζεται, νερό, ζάχαρη ή/και μέλι μέχρι 20% του συνολικού τελικού βάρους του προϊόντος ή/και γλυκαντικές ενώσεις. Δεν επιτρέπονται συντηρητικά και χρωστικές στους χυμούς φρούτο νέκταρ.

Φρουτοποτό: Νερό με γεύση

Ο φρουτοποτός δεν περιλαμβάνεται στην νομοθεσία για τους χυμούς. Η περιεκτικότητα σε φρούτο κυμαίνεται κατά το ελάχιστο 6 % (για λεμόνι) μέχρι 30% (για σταφύλι) ανάλογα είδους του φρούτου. Ακόμη εκτός απο νερό, ζάχαρη μπορεί να περιέχει μέσα όξυνσης, αρώματα, βιταμίνες και άλλα πρόσθετα.

Οπότε το φρουτοποτό αποτελεί μάλλον την πιο ανθυγιεινή επιλογή.

Ποιος χυμός πραγματικά είναι πιο υγιεινός;

Ο φυσικός χυμός είναι ο πιο υγιεινός από τις δύο άλλες επιλογές, περιέχει 100% φρούτο. Τα άλλα δύο περιέχουν μικρό ποσοστό φρούτου και ακόμη ζάχαρη και πρόσθετα. 

Ακόμη πιο υγιεινό είναι να τρώμε τα φρούτα και όχι τον χυμό τους, πίνοντας χυμό παίρνουμε περισσότερες θερμίδες και φρουκτόζη απο ότι εάν τρώγαμε φρούτα. Η αίσθηση του κορεσμού επέρχεται γρηγορότερα τρώγοντας φρούτα, οπότε με το χυμό προσλαμβάνουμε περισσότερη φρουκτόζη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η υψηλή πρόσληψη φρουκτόζης μπορεί κάτω από ορισμένες συνθήκες να οδηγήσει σε λιπώδη διήθηση. Επειδή η φρουκτόζη δεν μεταβολίζεται όπως τα άλλα τα σάκχαρα και μετατρέπεται σε λίπος στο ήπαρ.

Author

Γράψτε ένα σχόλιο