Ρίχνουμε τα φασόλια στην κατσαρόλα, προσθέτουμε νερό, τα τοποθετούμε στην εστία και τα βράζουμε για 5 λεπτά ώστε να ξεπλυθούν.
Παράλληλα καθαρίζουμε το καρώτο και το κόβουμε σε μέτριου πάχους ροδέλες, το κρεμμύδι και το σέλινο το χοντροκόβουμε.
Πετάμε το νερό και ξαναπροσθέτουμε νερό και τα βράζουμε.
Πετάμε για δεύτερη φορά το νερό προσθέτουμε νερό για το βράσιμο τον φασολιών βάζουμε το καπάκι και τα βράζουμε .
Σε μία άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε λίγο το κρεμμύδι. Στην συνέχεια προσθέτουμε την κομμένη ντομάτα τα ανακατεύουμε λίγο και τα σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε τα καρώτα, τον ντοματοχυμό, κόκκινο πιπέρι, μαύρο πιπέρι, το σέλινο, αλάτι και νερό και συνεχίζουμε το σιγοβράσιμο αυτών σε μέτρια φωτιά.
Για να δούμε αν η σάλτσα έχει γίνει παίρνουμε ένα καρότο και βλέπουμε αν κόβεται εύκολα ή τρώγεται είναι έτοιμη η σάλτσα.
Όταν φουσκώσουν και μαλακώσουν καλά τα φασόλια (1,30- 2 ώρες για γρηγορότερο βράσιμο το φασολιών μπορούμε να βάλουμε τα φασόλια από το βράδυ σε νερό).
Σε ένα ταψί διαμέτρου 32 cm, ρίχνουμε τα βρασμένα φασόλια με το υπόλοιπο νερό της κατσαρόλας και την σάλτσα. Τα ανακατεύουμε καλά.Εάν τα φασόλια δεν καλύπτονται από σάλτσα προσθέτουμε νερό ώστε να καλύπτονται. Τα βάζουμε στο φούρνο στους 180oC στον αέρα και τα ψήνουμε.(20-30min μέχρι να σωθεί το νερό).